Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az utcáról a sport világába csapott át a belarusz tiltakozás


Aljena Leucsanka belarusz kosárlabda-sztár a 2016. évi nyári olimpiai játékokon, Brazíliában. Leucsankát 15 nap börtönre ítéltek, mert a sportolók tiltakozómozgalmának élére állt és részt vett egy nem engedélyezett, Lukasenka-ellenes tüntetésen.
Aljena Leucsanka belarusz kosárlabda-sztár a 2016. évi nyári olimpiai játékokon, Brazíliában. Leucsankát 15 nap börtönre ítéltek, mert a sportolók tiltakozómozgalmának élére állt és részt vett egy nem engedélyezett, Lukasenka-ellenes tüntetésen.

A belarusz sportolók is tiltakoznak Lukasenka elnök vitatott újraválasztása miatt. A versenyeket bojkottáló vagy a kormányellenes tüntetéseken résztvevő sportemberek ugyanakkor arra számíthatnak, hogy egy időre félreállítják őket, legalábbis, ha a hatóságokon múlik.

A döntéshozók ezt a héten tették világossá, amikor nem engedték a Vityaz férfi kézilabda csapatot a szokásos edzőpályáján felkészülni a és megtiltották részvételét a nemzeti bajnokságban. Az előzmény az volt, hogy a játékosok csatlakoztak ahhoz a növekvő számú sportolóhoz, akik szolidaritásukat fejezik ki az Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követelő tüntetőkkel.

A minszki klubra a Belarusz Kézilabda Szövetség sújtott le, miután a csapat bojkottálta a Maseka Mihajlu elleni találkozót. A játékosok így álltak ki Aljena Leucsanka kosárlabda-sztár mellett, akit 15 nap börtönre ítéltek. A kosaras a belarusz sportolók tiltakozó mozgalmának élére állt, és szeptember 30-án részt vett egy nem engedélyezett, Lukasenka-ellenes tüntetésen.

A 37 éves Leucsanka letartóztatása és elítélése alaposan felkavarta a fehérorosz sportvilágot. A válogatott és olimpikon kosárlabdás, aki az Egyesült Államokban először az egyetemi ligában, majd a női NBA-ben és az Orosz Szuperligában is játszott, valóságos ikon otthon és nemzetközi hírneve is van.

A Vityaz kézilabdacsapat szerint nincs "erkölcsi joguk" lejátszani a Maseka Mahilju elleni mérkőzést
A Vityaz kézilabdacsapat szerint nincs "erkölcsi joguk" lejátszani a Maseka Mahilju elleni mérkőzést

Az volt a bűne, hogy kifejtette a nézeteit

Leucsankát szeptember 30-án, a minszki reptéren tartóztatták le, amikor orvosi kezelésre külföldre akart utazni. Egy bíróság még ugyanazon a napon bűnösnek mondta, amiért törvénysértő módon, nyilvánosan kifejtette véleményét, tiszta választásokat követelt és „A sportolók a néppel vannak” feliratú transzparenst tartott a kezében.

Külföldi sportolók és sportvezetők támogatásukat fejezték ki, a belaruszokat pedig felhívták arra, hogy bojkottálják a versenyeket, amíg nem engedik szabadon.

A kézilabdások is keményen bírálják a kormányt

A Vityaz kézilabda klub Leucsanka elítélése után kiadott nyilatkozatában „felháborítónak” és „jogsértőnek” nevezte döntést, és azt mondta: a csapatnak „nincs erkölcsi joga” szeptember 30-án kiállni a tabella alján található Maseka ellen.

A klub azt is közölte, hogy a Fehérorosz Kézilabda Szövetséghez fordult (amelyet Lukasenka elnök szövetségese, Uladzimer Kanapljou vezet). A levélben a csapat jelezte: „tudatos lépésről van szó, és így tiltakoznak a jogsértések és a belarusz állampolgárok által megélt erőszakos intézkedések ellen”.

Október 1-én a klub ismét hallatott magáról, a közösségi médiában jelentette be, hogy a kézilabda szövetség felfüggesztette működésüket. Október 2-án részleteket is nyilvánosságra hoztak: eltiltották őket a belarusz kézilabda-bajnokságban, valamit a kupameccseken való részvételtől, szerintük azonban ez a büntetés sérti a bajnokság szabályait. Október 3-én pedig a csapat arról írt, hogy új edzőteremre van szükségük, mert kidobták őket az eddig használt létesítményből.

„A baj nem jár egyedül és most úgy alakult, hogy elvették tőlünk a helyet, ahol edzhetünk” – írta a Vityaz, arra kérve a sporttermek tulajdonosait, lépjenek velük kapcsolatba, ha tudnak segíteni.

Alena Leuchanka börtönbűntetése megdöbbenést és felháborodást váltott ki kollégáiban.
Alena Leuchanka börtönbűntetése megdöbbenést és felháborodást váltott ki kollégáiban.

„Követeljük hogy meghallgassanak”

A centerként játszó, 195 cm magas Leucsanka az egyik leghíresebb fehérorosz sportoló, aki aktívan kivette részét a Lukasenka-rezsim elleni tiltakozásból. Ő áll a Sportolók Szabad Szövetsége (SOS BY) nevű mozgalom élén, amelyet nem sokkal a kétes kimenetelű augusztus 9-i elnökválasztás után alapítottak. Lukasenkát vitatható körülmények között választották újra, ezért – bár letette az elnöki esküt – az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint a belarusz ellenzék nem ismerik el legitim elnöknek.

A kosárlabdázó tüntetéseken jelent meg, és olyan képeket posztolt, amelyeken a betiltott ellenzéki vörös-fehér-vörös zászló színeit viseli.

Leucsanka nem rejti véka alá a véleményét: video-nyilatkozatot tett a SOS BY felirata előtt, és ebben elmondta, miért akar változásokat az országában. A Szabad Európa szerkesztőségének adott szeptemberi interjújában pedig arról beszélt: „az egyetlen előremutató út az, hogy többé nem kérjük, hanem követeljük hogy meghallgassanak”.

A sztár egyike annak a 680 belarusz sportolónak, aki felszólította a kormányt, hogy érvénytelenítse a választási eredményt, engedje szabadon az összes őrizetbe vett tiltakozót és politikai foglyot, valamint azonosítsa és büntesse meg azokat, akik a békés tüntetések idején zaklatták és megverték a polgárokat.

„Minszki diliház”

Nem a Vityaz kéziklub az egyetlen a sport világában, amely tiltakozik Leucsanka bebörtönzése ellen. Katjarina Sznyitcina a női kézilabda-válogatott kapitánya, aki egy török klubban játszik, október 1-én azt mondta a Szabad Európa szerkesztőségének, hogy aggódik azokért a sportolókért, akik aláírták a nyílt levelet. Sznyicina – akinek a neve a 11. a listán, Leucsanka előtt – arról is beszélt, hogy csapattársa készen állt a börtönbüntetésre.

Sznyicina szerint viszont így is sokkoló volt, hogy 15 napos börtönbüntetést róttak ki Leucsankára. „Nehéz dolog arról beszélni, hogy börtönbe küldenek sportolókat, csak azért mert kifejezték a polgári nézeteiket... Ő nem csak egy másik név a belarusz kosárlabda világából, ő egy nemzetközi személyiség” – tette hozzá Sznyicina, aki szerint országa jelenleg „diliház”.

A külvilág is szolidáris a kosárlabdással

Leucsanka ügyét külföldön is figyelemmel kísérik: Enes Kanter NBA-játékos, a Boston Celtics centere például október 1-én a Twitteren fejezte ki felháborodását, és azt írta: „Szabadon kell engedni!”.

A Leucsankát támogató megnyilvánulások tovább erősítik a fehérorosz sportolók szolidaritását az ellenzékkel. Sok sportoló bírálja Lukasenkát, egyesek nem is hajlandók addig pályára lépni, amíg nem távozik hivatalából.

XS
SM
MD
LG