Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fiatal nőt gyanúsítanak a szentpétervári robbantással


A robbanás helyszíne Szentpéterváron 2023. április 2-án
A robbanás helyszíne Szentpéterváron 2023. április 2-án

A hatóságok őrizetbe vették a 26 éves Darja Trepovát, akinek a gyanú szerint köze volt az előző napi szentpétervári robbantáshoz, amelyben életét vesztette egy ismert orosz katonai blogger és további harminckét ember megsebesült.

Darja Trepova őrizetbe vételét az orosz Nyomozó Bizottság jelentette be hétfőn. A tájékoztatás szerint a nő, akit a rendőrség korábban is többször előállított, amiért háborúellenes tüntetéseken vett részt, egy robbanószerkezetet rejtő szobrot ajándékozott az ukrajnai inváziót támogató, egy helyi kávézóban épp szerzői estet tartó Vladlen Tatarszkijnak.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a Násztjaként bemutatkozó nő kérdéseket tett fel a bloggernek a beszélgetés során, valamint elmondta, hogy készített egy őt ábrázoló mellszobrot, de a biztonsági őrök nem engedték bevinni a terembe. Végül behozhatta a csomagot, amely később felrobbant, miközben ő maga elhagyta a helyszínt.

A TASZSZ orosz hírügynökség friss jelentése szerint a robbanószerkezet több mint 200 gramm TNT-t tartalmazott.

Trepova anyját és nővérét is kihallgatták, férjét a Libertariánus Párt tagját, Dmitrij Rilovot pedig keresik a hatóságok.

Tatarszkij a kelet-ukrajnai Donyeck megyéből származik, és 2014-et követően részt is vett az oroszpárti szakadár erők harcaiban. A nemzetközi médiában egyértelműen a Kreml propagandistájaként ismert, ezért egyesek az ukrán vezetést sejtik a merénylet hátterében.

Miközben Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kiemelte, hogy a férfi tevékenysége kiváltotta a „kijevi rezsim gyűlöletét”, Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnában is harcoló Wagner magánhadsereg alapítója úgy vélekedett, hogy a támadást „radikálisok egy csoportja” követhette el.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó kijelentette, hogy a gyilkosság belső oroszországi konfliktus része lehet. „Az üvegbe zárt pókok felfalják egymást. Pusztán idő kérdése volt, hogy mikor lesz része a belső politikai harcoknak a hazai terrorizmus” – közölte.

Tatarszkijnak, akinek a valódi neve Makszim Fomin volt, több mint 560.000 követője volt a Telegramon. Ő volt az egyik legjelentősebb orosz katonai blogger, ott volt azon a Kremlben rendezett ünnepségen is, amelyen bejelentették, hogy Oroszország annektál négy, részben megszállt ukrán megyét, amit az ENSZ legtöbb tagállama törvénytelennek ítélt.

„Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit kirabolunk, akit kell. Minden úgy lesz, ahogy mi szeretnénk” – mondta egy ott készült videóban.

Sajtóhírek szerint a robbanás egy olyan kávézóban történt, amely Jevgenyij Prigozsiné

Amennyiben Tatarszkij volt a célpont, akkor már a második olyan ismert személyt gyilkolták meg orosz földön, aki kapcsolatban áll az ukrajnai háborúval.

Ehhez kapcsolódóan: Sokak szerint sántít az FSZB magyarázata Darja Dugina meggyilkolásával kapcsolatban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tavaly azzal vádolta meg az ukrán titkosszolgálatokat, hogy ők ölték meg autóba rejtett bombával Darja Duginát, egy ultranacionalista politikai filozófus lányát Moszkva mellett. Ukrajna tagadta, hogy köze lett volna a merénylethez.

Készült az AP, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG