Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robbanás Szentpéterváron, meghalt egy katonai blogger


Vladlen Tatarszkij az egyik legnépszerűbb katonai blogger volt Oroszországban
Vladlen Tatarszkij az egyik legnépszerűbb katonai blogger volt Oroszországban

Az ismert orosz katonai blogger, Vladlen Tatarszkij életét vesztette vasárnap, amikor robbanás volt egy szentpétervári kávézóban – jelentették orosz hírügynökségek.

A moszkvai belügyminisztérium megerősítette Tatarszkij halálát, és közölte, hogy 16 ember megsebesült.

Tatarszkijnak, akinek a valódi neve Makszim Fomin volt, több mint 560.000 követője volt Telegramon. Ő volt az egyik legjelentősebb katonai blogger, aki bejegyzéseiben gyakran szólt bíráló hangon is Oroszország ukrajnai háborújának egyes vonatkozásairól.

Több század magával ő is ott volt a Kremlben tavaly szeptemberben tartott nagyszabású ünnepségen, amelyen bejelentették, hogy Oroszország annektál négy, részben megszállt ukrán megyét, amit az ENSZ legtöbb tagállama törvénytelennek ítélt.

„Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit kirabolunk, akit kell. Minden úgy lesz, ahogy mi szeretnénk” – mondta egy ott készült videóklipben.

Egy szentpétervári honlap szerint a vasárnapi robbanás egy olyan kávézóban történt, amely egykor Jevgenyij Prigozsiné, az Oroszországért Ukrajnában harcoló Wagner magánhadsereg alapítójáé volt.

Egyelőre semmit nem tudni arról, ki áll a történtek mögött.

Ehhez kapcsolódóan: Kicsoda a „Putyin séfjeként” is emlegetett Jevgyenyij Prigozsin?

Amennyiben Tatarszkij volt a célpont, akkor a második olyan ismert személyt gyilkolták meg orosz földön, aki kapcsolatban áll az ukrajnai háborúval.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tavaly augusztusban azzal vádolta meg az ukrán titkosszolgálatokat, hogy ők ölték meg autóba rejtett bombával Darja Duginát, egy ultranacionalista politikai filozófus lányát Moszkva mellett. Vlagyimir Putyin elnök gonosznak nevezte azt a támadást.

Ukrajna tagadta, hogy köze lett volna hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG