Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem hosszabbították meg a fiatal orosz blogger próbaidejét


Jegor Zsukov orosz blogger a bíróságon 2020. október 5-én.
Jegor Zsukov orosz blogger a bíróságon 2020. október 5-én.

Nyíltan bírálta az orosz kormányt, tüntetésekről tett közzé videókat YouTube csatornáján a 22 éves egyetemista blogger. A bíróság korábban próbaidőre és három év börtönbüntetésre ítélte, most azonban elutasították a próbaidő meghosszabbítását.

Egy moszkvai bíróság elutasította Jegor Zsukov, a kormányt nyíltan bíráló, ismert blogger és aktivista próbaidőjének meghosszabbítását.

Jegor Zsukov ügyvédje, Leonyid Szolovjov október 5-én azt mondta, hogy a kuncevói kerületi bíróság elutasította a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) indítványát a próbaidő meghosszabbítására.

Az FSIN moszkvai igazgatósága a múlt héten nyújtotta be azt az indítványt, miszerint Jegor Zsukov egy hónapig nem jelent meg a rendőrségen, és nem tett jelentést a feltételes szabadlábra helyezésért felelős tisztnél, ami a próbaidő megsértésének számít.

A bloggert ugyanis tavaly decemberben próbaidőre ítélték, ami mellé három év felfüggesztett börtönbüntetést is kapott.

Mik voltak a vádak?

A 22 éves aktivistával szemben felhozott vádak azzal a négy, a YouTube csatornájára feltöltött, tüntetésekről készült videójával voltak kapcsolatosak, amelyeket 2017. október és december között tett ki. A felvételekhez a blogger az orosz politikáról és a megmozdulásokról szóló magyarázatokat fűzött.

A fiatal egyetemistát tavaly augusztusban tartóztatták le a moszkvai tüntetéseken, ahol szabad és igazságos önkormányzati választásokat követeltek. A megmozdulások miatt több tucat embert bírságoltak meg vagy ítéltek börtönbüntetésre.

Tavaly december 4-én, az ítélet kihirdetése előtti utolsó bírósági tárgyalásán Jegor Zsukov bírálta Oroszország jelenlegi politikai rendszerét a polgárok közötti gazdasági egyenlőtlenségek megteremtése miatt.

A blogger szavai országos visszhangot kaptak.

Idén augusztusban a fiatalembert ismeretlenek súlyosan bántalmazták. Követőivel együtt ő is úgy véli, hogy a támadás politikai indíttatású volt.

A TASS és az Interfax tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG