Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robert Fico műtétje sikeres volt, állapota „stabil, de súlyos”


A rendőrség Nyitrabányán letartóztatja Robert Fico merénylőjét, a 71 éves Juraj Cintulát 2024. május 15-én
A rendőrség Nyitrabányán letartóztatja Robert Fico merénylőjét, a 71 éves Juraj Cintulát 2024. május 15-én

Több lövést adtak le Robert Fico szlovák miniszterelnökre a Nyitrabányán (Handlová) tartott kormányülés után. A merénylet elkövetésével egy 71 éves lévai férfit gyanúsítanak, akit a helyszínen elfogtak. A súlyosan sérült kormányfőt még aznap megműtötték. Csütörtök reggel a kórház közölte, hogy Fico állapota súlyos, de stabil.

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico egy nyitrabányai kormányülésről ment ki az őt váró emberek közé május 15-én, amikor pár lépés távolságról többször is – a szlovák állam szerint ötször – rálőttek.

A merénylőt helyben elfogták. A 71 éves Juraj Cintulát gyanúsítják a bűncselekménnyel. Itt olvashat bővebben arról, hogy mit lehet tudni róla.

Egybehangzó hírügynökségi értesülések szerint Robert Ficót a hasán sebesítette meg különösen veszélyesen az egyik lövés. A kormányfőt helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol több órán keresztül műtötték.

Bizonytalanság a műtét után

A műtét sikeres volt. Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettes arról számolt be a BBC-nek szerda este, hogy Fico állapota stabilizálódott. Filip Kuffa államtitkár is arról írt csütörtök reggel, hogy az aktuális információk alapján a kormányfő állapotát stabilizálták – közölte a Napunk.

Ám a lap arról is tájékoztatott, hogy a Markíza kórházi forrása szerint Fico a műtét után is életveszélyes állapotban van még.

A besztercebányai kórház egyik tisztségviselője tisztázta a helyzetet az AP hírügynökségnek csütörtök reggel. Elmondása szerint

Fico állapota „stabil, de súlyos”.

Szintén csütörtök reggel a kórház előtt Robert Kaliňák védelmi miniszter arról beszélt az újságíróknak, hogy az orvosok továbbra is dolgoznak a kormányfő állapotának javításán.

Kaliňák helyettesítheti

A Denník N közben azt is sorra vette, hogy ki léphet Fico helyére, amíg nem tudja ellátni a feladatát. Szlovákiának korábban még nem kellett megoldania az aktuális miniszterelnök tartós cselekvésképtelensége miatti helyzetet.

A helyi kormányban négy miniszterelnök-helyettes van jelenleg, de csak Robert Kaliňák védelmi miniszter tagja ugyanannak a szélsőséges pártnak, mint Fico (SMER). Ha a miniszterelnöknek valakire rá kell bíznia a helyettesítését, akkor valószínűleg Kaliňák lesz a befutó a lap szerint.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG