Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még nem lehet megmondani, hogy Fico felépül-e


Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Robert Kaliňák védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Besztercebányán 2024. május 15-én
Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Robert Kaliňák védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Besztercebányán 2024. május 15-én

Szerda éjjel öt órán át műtötték Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Állapota stabilizálódott, de továbbra is súlyos. Egyelőre nem vehető biztosra, hogy valaha felépül. Merénylője magányos farkas volt a szlovák belügy szerint, aki alig pár hét alatt radikalizálódhatott.

„Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota továbbra is súlyos; még korai lenne megmondani, hogy felépül-e” – közölte május 16-án Robert Kaliňák védelmi miniszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes. Egy nappal korábban egész Európát megrázta a szélsőséges szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni merényletkísérlet.

Videó és képek a Fico elleni merényletről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:39 0:00

Több mint húsz éve nem volt nagyobb merénylet európai politikai vezető ellen ezelőtt a pisztolyos támadás előtt. Az eset nemzetközi felháborodást és elítélést váltott ki. Politikai elemzők és törvényhozók szerint a merénylet a Szlovákiában és Európa-szerte egyre forrongóbb és megosztottabb politikai légkörre világít rá.

„Sajnos még nem mondhatom, hogy győztünk (a Fico megmentéséért folytatott harcban), vagy hogy az előrejelzések kedvezők, mert a négy lőtt seb okozta sérülések olyan kiterjedtek, hogy a szervezet felépülése nagyon nehéz lesz” – tette hozzá Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes.

Ehhez kapcsolódóan: Kaliňák helyettesítheti Ficót, amíg felépül

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a támadó – akit a rendőrség gyilkossági kísérlettel vádol – egyedül cselekedett, korábban részt vett kormányellenes tüntetéseken.

„Magányos farkas, aki az elnökválasztás utáni áprilisi időszakban radikalizálódott” – folytatta.

A merénylőt még a helyszínen elfogták. A 71 éves Juraj Cintulát gyanúsítják a bűncselekménnyel. Itt olvashat bővebben arról, hogy mit lehet tudni róla.

A belügyminiszter szerint a merénylő a támadás okaként a különleges ügyészség felszámolására tett kormányzati lépéséket, a kormány Ukrajnával kapcsolatos politikáját és az ország közmédiájára vonatkozó átalakítási terveket hozta fel – tette hozzá a belügyminiszter.

Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították a támadás után, jelenleg is ott kezelik. A kórház igazgatója, Miriam Lapuníková elmondása alapján a több lövést kapó, 59 éves miniszterelnököt öt órán át műtötték két csapattal.

„Az állapota jelenleg stabil, de valóban nagyon súlyos, az intenzív osztályon marad” – közölte az újságírókkal csütörtökön.

Készült a Reuters anyagainak felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG