Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesznek egyelőre nem osztottak lapot az Európai Parlament felsővezetésében


Roberta Metsola, Valletta, Málta, 2019. december 4.
Roberta Metsola, Valletta, Málta, 2019. december 4.

Eddig három jelölt van hivatalosan az Európai Parlament elnöki posztjára, a háttérben azonban nagyon komoly politikai alkudozás folyik, amely eléri a legfelsőbb szinteket is. Ha minden a papírforma szerint történik, akkor a máltai Roberta Metsola lesz a következő két és fél évben az uniós törvényhozás vezetője, de jöhet még fordulat az ügyben.

Az Európai Parlamentet öt évre választják, a parlamenten belüli választott, vezető tisztségviselők mandátuma azonban két és fél évre szól, ezt követően tisztújítást tartanak. Az EP három erős frakciója, az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, illetve a liberális Megújuló Európa 2019-ben megegyeztek, hogy a parlament elnökét a szociáldemokraták adják, így került az olasz David Sassoli a pozícóba. Ugyanakkor abban is megállapodtak, hogy két és fél év múlva az Európai Néppárt jelöltje veszi át a posztját. Sassoli azonban még maradna…

Esélyes az esélytelenekkel szemben

A koronavírus-járvány mindent átírt, amihez alkalmazkodni kellett és kell, az EP kényszerpályán mozgott, Sassoli elnök pedig nem tudott kiteljesedni a posztján - ezzel az érvrendszerrel próbálkoznak azok, akik az olasz politikusnak még két és fél évre bizalmat szavaznának.

Valóban, a járvány miatti lezárásoknak köszönhetően a parlamenti elnök reprezentatív, képviseleti funkciója sok esetben online kapcsolattartásokra, vagy még arra sem futotta. Gyakori volt, hogy a plenáris ülést úgy vezette le, hogy a 705 képviselő helyett pár tucat bátrabb politikus ült vele szemben a parlamenti adminisztráció egy részének társaságában. A napirendet és úgy általában a parlamenti munkát is alapvetően határozta meg a koronavírus, ezért is merült fel, hogy úgy lenne tisztességes, ha Sassoli kapna még egy fél ciklust a bizonyításra. Mindennek különös hangsúlyt adott, hogy Németországban baloldali győzelem született, felállt az új német szövetségi kormány, amelyet egy szociáldemokrata, Olaf Scholz vezet. Ilyen háttérrel pedig minden egyes érvnek nagyobb a súlya.

Roberta Metsola
Roberta Metsola

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a legnagyobb szövetségest, az Európai Néppártot ez nem befolyásolja. Három jelöltük közül nagy többséggel elnökjelöltnek választották a máltai Roberta Metsolát. A 42 éves Metsola 2013 óta tagja az Európai Parlamentnek, jelenleg annak az alelnöke. Emberi jogi, kisebbségvédelmi, menekültügyi kérdésekkel foglalkozik, ebben a minőségében az évek múltával egyre határozottabban bírálta a magyar kormányt. Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője el sem tudja képzelni, hogy más legyen az elnök, mint Metsola, úgy véli, a szocdemeknek tartaniuk kell magukat az aláírt megállapodáshoz.

Megkérdeztük a trió harmadik tagját, a liberálisokat is. Ők nem adtak egyértelmű választ arra, hogy személy szerint Metsolát támogatják-e, ehelyett a feltételeiket sorolták. Eszerint az elnökválasztásnak a közpolitikáról és nem a vezető állásokról kell szólnia. Azt várják el, hogy az EP képes legyen világos jogalkotási ütemtervet bemutatni, a jelölt legyen komoly Európa-párti és a parlament vezetésében ne kaphasson helyet az eurofób szélsőjobb. A liberálisok egyébként már kitűztek egy meghallgatást Roberta Metsolával.

Megkérdeztük a zöldeket is, nekik azonban még nincs kialakult álláspontjuk, ahogy saját jelöltjük sem.

Kosma Złotowski
Kosma Złotowski

Vannak viszont további jelöltek, az egyik a lengyel Kosma Złotowski. Őt az Európai Konzervatívok és Reformek jelölik, Złotowski a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság politikusa. “Nem csinálok úgy, mintha esélyem lenne megnyerni ezt a versenyt, de semmiképpen sem fogom tétlenül nézni, ahogy ennek az intézménynek a vezetése kiveszi a részét az Európai Unió felbomlásból” - mondta a képviselő jelöltté választása után. “Az Európai Parlamentnek, mint az egyetlen uniós polgárok által közvetlenül megválasztott intézménynek, az európaiak számára valóban fontos kérdésekért kell küzdenie: az egységes piac javításáért, a migrációs válság kezeléséért és a növekvő energiaárak kezeléséért. Ezek azok a kulcskérdések, amelyeket napirendre kell vennünk” - tett hozzá Złotowski.

Sira Rego
Sira Rego

Saját jelöltje lesz az Európai Baloldalnak, a szélsőbaloldali frakciónak. Ők egy 48 éves feminista politikust, a spanyol Sira Rego-t jelölik. „Minden nap látjuk, hogy a migrációs politika, a nőellenes politika, az LMBTI-ellenes politika és a jóléti állam lerombolása valósággá vált Európában. Kollektív válaszra van szükségünk. Olyan válasz, amely jövőt kínál, reményt ad, mozgósítja az embereket” - összegezte politikai hitvallását a jelölt.

Nagyok játszmája

Hogy a politika mennyire összetett műfaj, azt jól jellemzik az első pillantásra nem látható összefüggések. Mint korábban említettük, az új baloldali német kancellárnak legalábbis az áldása kell arra, hogy a szocdemek támogassák a néppárti jelöltet, vagy éppen mégis saját jelölttel próbálkozzanak. És bár a néppárt a két és fél évvel ezelőtti megállapodásra hivatkozik, ilyet tudnak a baloldaliak, merthogy az eurót használó országok pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) élére nem az eredetileg kiszemelt szocialista Nadja Calvino, hanem a néppárti Pascal Donahoe került.

A királycsináló a liberális frakció lehet, ahol a francia elnök a “megmondóember”. Emmanuel Macron pedig a napokban egyértelműen kiállt Roberta Metsola mellett. De ennél a pontnál meg kell jegyeznünk, hogy a tagállamokat tömörítő Európai Tanács élén is tisztújítás várható. Pontosabban Charles Michel mandátumának két és fél évvel történő meghosszabbítása. Michel liberális politikus, akinek nagy szüksége lesz a néppárti hátszélre - és ezt Macron is pontosan tudja.

Fideszes pár(t)kereső

Az EP-ben nem csak az elnököt, az alelnököket és az igazgatási, pénzügyi feladatokat ellátó quaestorokat választják újra, hanem a parlamenti szakbizottsági elnököket is. Ez utóbbi azonban már ritkán jár személycserével, tulajdonképpen a megkezdett szakmai munka sem indokolná, hiszen egyes jogalkotási feladatok éveket ölelnek át, nem szerencsés, ha az ezeket irányítókat gyakran cserélik. De abban az esetben, ha mondjuk megváltoznának a parlamenti erőviszonyok, erre is sor kerülhetne.

Itt érkeztünk el a Fidesz próbálkozásaihoz egy nagy európai konzervatív-szélsőjobbos blokk létrehozására, amely eddig nem hozott eredményt. A félidős tisztújítás kínál azonban olyan lehetőségeket, amikor egy új, nagyobb frakció létrehozásának konkrét, pozíciókban mérhető eredménye is lehet. Amennyiben ez nem sikerül, márpedig minden jel erre utal, akkor marad a jelenlegi parlamenti felállás.

A Fidesznek azonban alapvető érdeke lenne, hogy ne függetlenként üljenek a képviselői a parlamentben, mert akkor továbbra is csak a partvonalon kívülről tudnának bekiabálni. Beszédes, hogy miután a 12 fideszes képviselő kilépett a néppárti frakcióból és elveszítették az összes szakbizottsági tisztségüket, az újraosztás során látványosan súlytalanná váltak. A képviselők közül most négy nem rendes bizottság tagja, hanem vizsgálóbizottságé, vagy különbizottságé. Vagyis a húsz állandó parlamenti szakbizottság közül a Fidesz nyolcban képviselheti teljes jogú taggal a magyar érdekeket. Sőt, közben az egyik vizsgálóbizottság, ahol Deutsch Tamás volt a tag, időközben befejezte a munkáját. Ez a testület az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozott.

Még néppártiként három bizottsági alelnököt is adott a Fidesz. Gál Kinga a biztonság- és védelempolitikáért, Bocskor Andrea pedig az oktatásért és kultúráért felelős bizottság alelnöke volt. Egy évvel ezelőttig Deutsch Tamás a költségvetési ellenőrzési bizottság alelnökeként is dolgozott, azonban miután megsértette Manfred Weber frakcióvezetőt, megfosztották ettől a tisztségtől. A helyét Kósa Ádám vette volna át, de felpörögtek az események, a Fidesz kilépett, Kósát nem volt idő megválasztani. Lett volna még egy alelnöki hely: az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban Hidvéghi Balázs jelölését a ciklus kezdete óta elszabotálta a többi párt, mondván, ebben a bizottságban nem lesz fideszes alelnök.

Most tehát, a jelenlegi helyzetben, a Fidesz részéről egyedül Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke tölt be fontos pozíciót, azonban párttámogatás, párthovatartozás nélkül ennek is búcsút kell intenie a magyar kormánypártnak.

A tisztújítást 2022. január 31-ig kell lefolytatni.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG