Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Figyelmeztetés Lukasenkának: hagyjon fel a sztrájkolók és a tüntetők zaklatásával


A belarusz állami olajcég volt alkalmazottjai 2020. október 25-én. Elbocsátották őket mert csatlakoztak a Lukasenka elleni sztrájkhoz.
A belarusz állami olajcég volt alkalmazottjai 2020. október 25-én. Elbocsátották őket mert csatlakoztak a Lukasenka elleni sztrájkhoz.

Külföldi jogvédők és saját ellenzéke is arra szólította fel Aljakszandr Lukasenkat, hogy vessen véget a tiltakozók elleni fellépésnek. Az országban hétfőn általános sztrájk kezdődött, mert Lukasenka nem mondott le, noha hétfőn lejárt a határidő, amit erre az ellenzéktől kapott.

A belarusz kormány hagyjon fel az emberek elnyomásával – ezt sürgette hétfőn az ENSZ belarusz ügyekkel foglalkozó emberi jogi rapportőre. Anais Marin az Aljakszandr Lukasenka elleni tüntetések többezer résztvevőjének letartóztatására utalt.

Az ENSZ-rapportőr azután beszélt erről, hogy Belaruszban megkezdődött az ellenzék által szervezett általános sztrájk, amelynek során további több száz embert vettek őrizetbe.

Már húszezer tüntetőt vittek be a rendőrök

AnaisMarin az ENSZ Emberi Jogi Bizottság előtt elmondta, augusztusban és szeptemberben legkevesebb húszezer embert tartóztattak le. Több százat megvertek, megfélemlítettek, kínoztak vagy más módon bántalmaztak a fogság idején.

Az ENSZ-rapportőr belügyminisztériumi és civilszervezeti forrásokat idézve azt mondta, a legtöbb letartóztatott ellen adminisztratív vagy büntetőjogi vádat emeltek. A vitatott kimenetelű, augusztus 9-i elnökválasztás óta 400 bűnügyi eljárás indult tüntetők ellen – tette hozzá.

Anais Marin felhívásához csatlakozott az 52-tagú bizottság legtöbb európai tagállama és az Európai Unió.

Ugyancsak felhívták a belarusz vezetést, hogy hagyjon fel a békés tüntetőkkel szembeni erőszakkal, állítsa le az ellenzéki vezetők, újságírók, emberi jogi aktivisták megfélemlítését és a demokráciapárti mozgalom tagjainak zaklatását.

Cihanouszkaja: fokozzuk a sztrájkot

Belarusz Lukasenka, sorban hatodszori megválasztása után forrong – az ellenzék szerint a politikus választási csalással őrizte meg hatalmát és a legitim győztes valójában Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelölt.

Cihanouszkaja szerint a most kezdődött sztrájk – melynek célja, hogy kikényszerítsék Lukasenka lemondását – „épp hogy beindult és egyre erősebbé válik”.

Az ellenzéki vezető hétfő este adott interjút a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak, miután több ezer munkás, diák és nyugdíjas vonult országszerte az utcákra.

Büszke vagyok minden egyes belarusz emberre, aki erőt és bátorságot talált magában és ma sztrájkba kezdett” – mondta Cihanouszkaja és többi honfitársát is arra szólította fel, hogy csatlakozzanak a tiltakozáshoz.

A politikus Litvániából adott interjút, ahová nem sokkal a választások után menekült a személyét és családját ért fenyegetések miatt.

A sztrájk nem vallott kudarcot, bármit is mondjanak a rezsim támogatói, akik egyre fogyatkoznak, és ez beszédes” – tette hozzá az ellenzéki vezető.

A hatóságok kemény eszközökkel oszlatnak

Ahelyett hogy eleget tett volna az ellenzék felszólításának és vasárnap estig távozott volna a hatalomból, Lukasenka újabb erődemonstrációt tartott és hétfőn rászabadította a biztonsági erőket a tüntetőkre.

Minszkben, Hrodnában, Bresztben, Mahiljuban, Lidában és más belarusz városokban 320 embert vettek őrizetbe a nap folyamán – jelentette a Vjaszna jogvédő csoport. Vasárnap a rohamrendőrség fénygránátokat és gumilövedékeket is bevetett az országban az utcára vonult tüntetők ellen.

Tüntetnek a diákok is, a sztrájkoló dolgozókat pedig elbocsájtással fenyegetik

Hétfőn a belarusz egyetemek diákjai megtagadták a részvételt az előadásokon, helyette Minszkben csatlakoztak a nyugdíjasok szokásos hétfői menetéhez. Sok üzlet és kávézó bezárt, a tulajdonosok és alkalmazottaik pedig több helyütt élőláncot formáltak a fővárosban.

Sztrájkolnak Minszk és más városok nagy gyáraiban, köztük az állami olajcégnél, a világ legnagyobb káliumgyártójánál, a Belaruskalinál és a MAZ teherautógyárban is.

Aljakszandr Jarosuk, a Belarusz Demokratikus Szakszervezetek Kongresszusa vezetője szerint a hatóságok válasza az volt, hogy az utcákon és a gyárak környékén emberek vettek őrizetbe és börtönnel, elbocsájtással fenyegették meg a sztrájkolókat.

Az AP, Reuters, tut.by, RIA Novoszty, dpa és AFP közreműködésével.

XS
SM
MD
LG