Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogsértő és félelemkeltő volt a Figyelő listázása a bíróság szerint


A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) és a Mediaworks, Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata székházának bejárata a főváros III. kerületében, a Bécsi úton
A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) és a Mediaworks, Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata székházának bejárata a főváros III. kerületében, a Bécsi úton

A 2018-as választások után jelent meg a Figyelőben egy „Soros-lista”, amelyen olyan magánemberek nevét sorolták fel, akiket hazaáruló zsoldosnak titulált a lap. A bíróság elsőfokú döntése értelmében az írás nemcsak jogsértő, de félelemkeltő is volt.

A bíróság szerint jogsértő volt a Figyelő A spekuláns emberei címmel megjelent írása, mert nem volt tényalapja annak az állításnak, hogy a listán szereplő emberek „Soros György zsoldosai” lennének. A lap által közölt listán civil aktivisták, jogászok, tudósok és újságírók is szerepeltek, közszereplők és nem közszereplők vegyesen. Az ítélet szerint a lista ráadásul azt a hamis látszatot keltette, hogy a szereplők nem autonóm személyek.

A Fővárosi Törvényszék szerdán meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletéről a hvg.hu számolt be.

A bíróság azt is kimondta, hogy „a történelmi előzmények után” a listázás „nemcsak rontja a felperesek társadalmi megítélését, hanem félelemkeltő is”. Az ítélet szerint attól, hogy valaki egy adott szervezetnél dolgozik, „még nem állítható róla, hogy a nemzet ellensége”.

A Figyelő kiadójának (amely a kormányközeli KESMA alá tartozó Mediaworks) sérelemdíjat is fizetnie kell: a lapot perlő közszereplőknek kétszázezer forintot, a nem közszereplőknek pedig ötszázezret, valamint az összeg késedelmi kamatait. A lapot most 34, listán szereplő személy perelte be. Korábban ketten már nyertek pert a Figyelő ellen, mert szerepeltek a lap által közölt listán.

Mivel a Figyelő nyomtatott kiadása már megszűnt, a lap online felületén kell közzétenni a kiadó bocsánatkérését és a jogsértést megállapító ítéletet.

XS
SM
MD
LG