Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A volt francia miniszterelnök orosz vegyipari óriáscég vezetője lett


François Fillon akkori francia miniszterelnök és Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök Moszkvában 2011. november 18-án
François Fillon akkori francia miniszterelnök és Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök Moszkvában 2011. november 18-án

François Fillon, a Nicolas Sarkozy alatti francia miniszterelnök az orosz Sibur vegyipari óriáscég vezetőségébe került. Az egykori politikust hazájában első fokon börtönbüntetésre ítélték sikkasztás miatt.

Franciaország 2007 és 2012 közti miniszterelnökét, François Fillon jobboldali politikust az orosz állami Sibur vegyipari cég igazgatóságába helyezték, írta meg a Reuters.

A Sibur Holding egy moszkvai központú, integrált petrolkémiai vállalat, árbevétele tavaly hétmilliárd dollár felett volt. A cég nagyobb tulajdonosa két orosz oligarcha, Leonyid Mikelszon and Genagyij Timcsenko. Fontos szereplő még a cégben Putyin veje, Kirill Samalov, aki száz dollárért vehetett egy 380 millió dollár értékű részesedést a cégben még 2013-ban.

Fillonról már politikai karrierje alatt is úgy írtak, mint Putyin orosz elnök közelebbi ismerőséről. Putyin teljesen nyíltan támogatta Fillont, többek között például nagyszerű szakembernek állította be.

Fillonnak ez a második fontos orosz állása lesz, idén nyáron ugyanis egy orosz olajcég, a Zarubezsnyefty igazgatótanácsába is bekerült. François Charles Armand Fillonnal egyébként pont karácsony előtt frissítették a Sibur igazgatóságát. A cég közleménye szerint az egykori politikusnak mély tapasztalata van az európai piacról, és elkötelezett a zöld, fenntartható fejlődés mellett.

Sikkasztásért elítélték

Az egykori politikus leginkább sikkasztási ügyei miatt szerepelt mostanában a hírekben. François Fillon még 2017-ben elnökjelöltként vonult vissza a politikától, miután a Penelopegate-ként elhíresült ügy kirobbant.

François Fillon párizsi bírósági tárgyalására érkezik 2020. június 29-én
François Fillon párizsi bírósági tárgyalására érkezik 2020. június 29-én

E szerint Fillon hivatali ideje alatt fiktív munkavégzésért fizette a saját feleségét, gyerekeit és a helyettesét közpénzből. Összesen több mint egymillió euróval rövidítették meg a francia államot ezzel a megoldással.

François Fillon egyébként Mr. Cleanként (Mr. Tisztaként) kampányolt ez időben az elnöki székért, a botrány kirobbanása után azonban Emmanuel Macron futott be győztesként.

Felesége véletlenül bevallotta korábban
A botrányt a Le Canard enchaîné hetilap robbantotta ki, amelyik először csak azt találta meg, hogy François Fillon felesége, Penelope hivatalosan a férfi asszisztenseként dolgozott 1998 és 2007 között, illetve 2012-ben is, havi négyezer euró körüli alapbérért, munkájának azonban nem volt semmi látható nyoma. Penelope egy előkerült 2007-es interjújában ki is jelentette, hogy soha nem volt a férje asszisztense. François Fillon végig tagadta a vádakat, szerinte mást jelenthet angolul és franciául az asszisztens szó. Szerinte a felesége igenis megdolgozott a fizetéséért, például a beszédei megírásában segített vagy iratokat rendezett otthon.

Az ügyet rendőrségi eljárás követte, tavaly nyáron pedig öt év börtönre ítélte a francia bíróság az egykori miniszterelnököt (ebből hármat felfüggesztve). Fillon fellebbezett, így az ügy még nincs lezárva. Az elsikkasztott pénzt addig is vissza kellett fizetniük.

Mások is Oroszországban találtak jól fizető állást

Négy évvel ezelőtt Gerhard Schröder volt német kancellárt tette be az orosz állam a Rosznyeft állami olajcég igazgatóságába. A részmunkaidős pozícióért akkor évi 300425 ezer eurós (mai árfolyamon 100–150 millió forintos) közvetlen juttatás járhatott a befolyásos egykori német politikusnak. Gerhard Schröder jelenleg a Rosznyeft igazgatóságának elnöke.

Idén tavasszal derült ki, hogy a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori külügyminisztere, Karin Kneisslt is a Rosznyeft igazgatóságába választották. Kneissl 2019 nyarán, a Heinz-Christian Strache FPÖ-pártelnök ibizai botránya utáni kormányválság során vesztette el pozícióját.

Az egykori külügyminiszter az orosz propagandaszócsőként számontartott Russia Today gyakori szakértője, szerzője és alkalmazottja volt olajipari szerepvállalása előtt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG