Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország bezár négy határátkelőt, miután migránsáradat szervezésével vádolta meg Oroszországot


2023. november 16-án a befogadóközpontba szállítják Finnországban a Nuijamaa határállomásról az Oroszországból érkező menedékkérőket
2023. november 16-án a befogadóközpontba szállítják Finnországban a Nuijamaa határállomásról az Oroszországból érkező menedékkérőket

Finnország bezár négy átkelőhelyet Oroszországgal közös, hosszú határán, hogy megállítsa a közel-keleti és afrikai migránsok beáramlását, akiket állítása szerint Moszkva szállít az elmúlt néhány hónapban a határra – közölte a kormány csütörtökön.

Petteri Orpo finn miniszterelnök és Mari Rantanen belügyminiszter arról számolt be, hogy a délkeleti átkelőhelyeket – Imatra, Niirala, Nuijamaa és Vaalimaa – pénteken éjfélkor zárják le az Európai Unió külső határaként is szolgáló finn–orosz szárazföldi határon.

A közös határ 1340 kilométer hosszú, főként sűrű erdőkön húzódik keresztül egészen az északi-sarkvidéki zord tájig. Jelenleg kilenc átkelőhely működik, ezek egyike csak a vasúti közlekedést szolgálja ki.

„Az orosz határőrség működése megváltozott” – mondta Petteri Orpo finn miniszterelnök újságíróknak, hozzátéve, hogy a négy átkelőhely egyelőre február 18-ig marad zárva.

Több tucat, többségében közel-keleti és afrikai migránsra hivatkozott, akik az elmúlt napokban rendes dokumentumok nélkül érkeztek az északi országba, és menedékjogot kértek. Állítólag az orosz hatóságok segítettek nekik eljutni a szigorúan ellenőrzött határzónába.

Ez jelentős változást jelent a korábbi gyakorlathoz képest, amikor is a finn és az orosz határőrizeti hatóságok évtizedekig egymással együttműködve állították meg a vízum vagy útlevél nélkül érkező embereket, mielőtt megkísérelhették volna a belépést a két ország valamelyikébe.

A finn hatóságok a héten közölték, hogy Oroszország az elmúlt hónapokban megkezdte az okmányokkal nem rendelkező utazók beengedését a határzónába és bejutását az átkelőhelyekre, ahol finnországi menedékjogot kérhetnek.

A finn határőrség szerint az elmúlt napokban főként Irakból, Szíriából, Jemenből, Törökországból és Szomáliából érkeztek migránsok, és szinte mindegyik kerékpáron futott be a határövezetbe. A járműveket a finn és az orosz sajtó szerint előre beszerezték, és eladták nekik.

A legtöbben Oroszországot csak tranzitországként használták, hogy bejussanak Finnországba és az EU-ba – közölték hivatalnokok.

Ehhez kapcsolódva: NATO-tag szomszédai lezárhatják Belarusz határát

Szeptember óta mintegy 280, harmadik országbeli bevándorló érkezett Finnországba Oroszországból – mondták el csütörtökön a határőrök.

Sauli Niinistö finn elnök szerdán azzal hozta összefüggésbe Oroszország lépéseit, hogy országa több évtizedes katonai semlegesség után áprilisban a NATO tagja lett, ami feldühítette Moszkvát, amely többször is megtorló intézkedésekkel fenyegette Helsinkit.

Megjegyezte, hogy Finnországnak fel kell készülnie Oroszország „bizonyos mértékű rosszindulatára”, miután az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz offenzíva miatt csatlakozott a nyugati katonai szövetséghez.

„Igen, Moszkva folyamatosan emlékeztet bennünket arra, hogy Finnország csatlakozott a NATO-hoz” – mondta Niinistö újságíróknak németországi látogatásán.

A finn külügyminisztérium múlt hónapban jelentette be, hogy az 5,6 millió lakosú ország új kétoldalú védelmi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Az úgynevezett DCA-paktum többek között lehetővé teszi Washington számára, hogy amerikai csapatokat küldjön, és felszereléseket, fegyvereket és lőszert tároljon a megállapodásban rögzített finnországi helyeken.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán arra azt mondta a felvetésre, hogy Finnország a határátkelőhelyek lezárását fontolgatja: az orosz hatóságok „mélyen sajnálják, hogy Finnország vezetése azt az utat választotta, hogy szándékosan eltávolodik a korábban jó kétoldalú kapcsolatoktól”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG