Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-tag szomszédai lezárhatják Belarusz határát


Balról Lauri Läänemets észt, Agnė Bilotaitė litván, Mariusz Kamiński lengyel és Māris Kučinskis lett belügyminiszter közös sajtóértekezletet tart Varsóban 2023. augusztus 28-án
Balról Lauri Läänemets észt, Agnė Bilotaitė litván, Mariusz Kamiński lengyel és Māris Kučinskis lett belügyminiszter közös sajtóértekezletet tart Varsóban 2023. augusztus 28-án

A NATO-tag Lengyelország és a balti államok lezárják a Moszkva szövetségesével, Belarusszal közös határukat, ha bármilyen katonai incidens történik, vagy Minszk fokozza ott a migránsok nyomását – figyelmeztettek hétfőn a négy ország belügyminiszterei.

A miniszterek elmondták, hogy egyre nő a feszültség a NATO és az Európai Unió Belarusszal közös határain. Minszk több ezer fegyveres orosz zsoldost fogadott be, és közel-keleti, valamint afrikai migránsokat igyekszik átnyomni Európába a feltartóztatásukra felállított akadályok ellenére.

Ehhez kapcsolódóan: Növekvő feszültség: Lettország fokozza a készültséget a belarusz határon

Gyors és összehangolt válaszra figyelmeztettek katonai incidens vagy nagy migránnyomás esetén.

A lengyel, a litván, a lett és azt észt miniszter egymással folytatott megbeszélésük után fordult a médiához. Közös közleményben követelték Alekszandr Lukasenka belarusz elnök kormányától, hogy haladéktalanul távolítsa el az ország területéről a Wagner-csoport zsoldosait. Azt is követelték, hogy vigyék el a migránsokat a határ menti területekről, és küldjék őket vissza a hazájukba.

A négy ország, amely egyben az Európai Unió tagja is, támogatja Ukrajnát az orosz invázió elleni harcában.

Ehhez kapcsolódóan: Műholdképek szerint felszámolják a Wagner-csoport táborát Belaruszban

Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér múlt heti hirtelen halála kérdéseket vet fel a Wagner-csoport jövőjét illetően. Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter „rendkívül veszélyesnek” és „demoralizáltnak” minősítette a Wagnert: azt mondta, hogy a zsoldosok veszélyt jelentenek Belarusz és az egész régió polgáraira.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a Wagner-harcosokat, hogy tegyenek írásban hűségesküt az orosz államnak – derül ki a Kreml honlapján péntek este közzétett és azonnal hatályba lépő rendeletből.

Ehhez kapcsolódóan: Andrzej Duda: Moszkva felborítja a regionális biztonságot a taktikai atomfegyverek Belaruszba telepítésével

A miniszterek megbeszéléseinek témája az volt, hogyan reagálhatnának közösen az egyre nehezebbé váló helyzetre Belarusszal és Oroszországgal közös határaikon.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG