Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország úszó LNG-terminállal váltja ki az orosz gázt


Így épül egy úszó LNG-terminál, a képen éppen Németországban, Wilhelmshavenben 2022. augusztus 16-án
Így épül egy úszó LNG-terminál, a képen éppen Németországban, Wilhelmshavenben 2022. augusztus 16-án

Szerdán kötött ki Finnország első úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminálja az ország déli részén, Inkoo kikötőjében. Ezen keresztül érkezik majd a gáz az orosz importtól az ukrajnai háború miatt elzárt északi országba.

A masszív, 291 méter hosszú és 43 méter széles tengeri segédhajó, az Exemplar, amely december elején érkezett a Balti-tengerre Spanyolországból, 68.000 tonna LNG-kapacitással rendelkezik, és a tervek szerint 2023 elejétől áll majd üzembe.

Az amerikai Excelerate Energy Inc. tulajdonában lévő FSRU Exemplar biztosítja majd a jövőbeni gázellátást Finnországban, kiváltva a korábban Oroszországból importált szállítmányokat – közölte az állami Gasgrid Finland cég.

A hajó az LNG-t visszaalakítja gázzá, amit aztán betáplálnak a finn hálózatba elosztás céljából. Az Exemplar érkezése lehetővé teszi a gázszállítást a balti államokba – Észtországba, Lettországba, Litvániába – és talán Lengyelországba is a Finnország és Észtország között, Inkoo mellett húzódó, tenger alatti Balticconnector vezetéken keresztül.

Az orosz energiaóriás, a Gazprom májusban leállította a gázexportot a szomszédos Finnországba arra hivatkozva, hogy Helsinki nem hajlandó rubelben fizetni, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök követeli az európai országoktól, amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Ehhez kapcsolódóan: Az uniós országok Afrikából pótolnák az orosz gázt

A Gazprom lépése valószínűleg véget vetett Finnország csaknem ötvenéves oroszországi földgázimportjának. A két párhuzamos orosz–finn földgázvezetéket 1974-ben indították el.

A földgáz jelenleg az 5,5 millió lakosú Finnország teljes energiafogyasztásának csak mintegy öt százalékát teszi ki. Májusig csaknem a teljes gázmennyiség Oroszországból származott, és főként a finn ipari és egyéb vállalatok használták fel. A becslések szerint mindössze négyezer háztartás támaszkodik gázfűtésre.

Mivel Moszkva – ugyancsak májusban – leállította a Finnországba irányuló villamosenergia-exportot, és a finn állami irányítású Neste olajtársaság az orosz kőolaj importját más forrásokra cserélte, Finnország energiakapcsolatai Oroszországgal mára megszakadtak.

A Gasgrid Finland tíz évre lízingelte az Exemplart 460 millió euróra becsült összköltséggel.

Az EU-tag Finnország, amely 1340 kilométer hosszú határon osztozik Oroszországgal, májusban jelentkezett a NATO-ba, és jelenleg arra vár, hogy a katonai szövetség két maradék tagja – Magyarország és Törökország – is ratifikálja tagságát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG