Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hernádi Zsolt: Közép-Európa nem tud leválni az orosz gázról és olajról


A Gazprom logója Moszkvában 2022. szeptember 1-jén.
A Gazprom logója Moszkvában 2022. szeptember 1-jén.

Ha le kell válnunk róla nagyon sok pénzbe fog kerülni, hosszú ideig fog tartani és ki leszünk szolgáltatva más szállítóknak – mondta a Mol elnök-vezérigazgatója egy interjúban. Hernádi Zsolt bírálta a benzinársapkát, mert amit nagyon olcsón adnak, azzal szerinte nem fognak takarékoskodni az emberek.

Hasonlóan fogalmazott az orosz olajjal kapcsolatban is Mol-elnök a 21. század intézet videós beszélgetésén. Mint mondta, 500-600 millió dollárba kerülne a Mol-finomítók átalakítása más olajok kezelésére, és árnyalja a képet az Adria olajvezeték kapacitáshiánya.

A hvg.hu szemléje szerint Hernádi Zsolt bírálta a benzinárstopot, ami szerinte nem a kormánynak, hanem a Mol-nak kerül sokba, ahogyan a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseinek 60-70 százalékát is Hernádi szerint a Mol finanszírozza.

A Mol-vezér szerint, amit nagyon olcsón, mesterségesen olcsón adnak, azzal szerinte nem fognak takarékoskodni az emberek. Példaként említette, hogy meg kell nézni, hogyan alakult az üzemanyagfogyasztás itthon az elmúlt időszakban és hogyan alakult azokban az országokban, ahol a magas árat kellett kifizetni az üzemanyagért.

Szerinte az, hogy az ország üzemanyag-ellátottság szempontjából az elmúlt néhány hónapot megúszta, a szerencsének is volt köszönhető, mert leállt az osztrák finomító, a magyarországiban el kellett végezni halaszthatatlan munkákat, és az ország felélte a tartalékait. Tehát az, hogy volt elég benzin Magyarországon és nem kellett komoly korlátozásokat bevezetni, az sok véletlen együtthatójának köszönhető.

Az Északi-Áramlat felrobbantásával kapcsolatban elmondta, hogy noha nem igazán beszélnek erről, nagyon súlyos problémát okoz, hozzátette, 1945 óta ilyen nem történt, hogy alapinfrastruktúrákat támadtak volna meg. Az LNG-terminálokat leszámítva egész Európa csövön kapja a gáz nagy részét, és nem tudni még pontosan mekkora a sérülés mértéke. Hernádi szerint ez az a pont, ahonnan már nem lehet visszatérni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG