Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finomítják a tiltakozásokat kiváltó javaslatokat a versenytörvényhez


A Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyára 2019. december 13-án (képünk illusztráció)
A Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyára 2019. december 13-án (képünk illusztráció)

Mégsem kényszeríthet eladásra úgy cégeket a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ahogy az április elején benyújtott törvénymódosító javaslat lehetővé tette volna. A finomítással a GVH is egyetért, indokoltnak tartja a széles körű szakmai konzultációt, hogy minden érintett számára megnyugtató garanciák szülessenek.

A parlament honlapján megtalálható a Törvényalkotási Bizottság összegző módosító javaslata az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló salátatörvényhez, amelyből kivették a versenytörvényhez kapcsolódó lényeges módosításokat – írja a 24.hu.

Ilyen volt például az az aggodalmakat keltő rendelkezés, amely felhatalmazná a GVH-t, hogy eladásra kötelezze az alapvető jelentőségű vállalkozásnak minősített cégeket, ha „sértik a kiegyensúlyozott versenyt”.

A javaslat ellen külföldi cégek vezetői is tiltakoztak, mert az alapján lényegében bármikor eladásra kényszeríthetnék őket, de Bige László nagyvállalkozó is célkeresztben érezhette magát – írja a lap.

A GVH közölte: egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. Elnöke a széles körű szakmai konzultáció érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte annak érdekében, hogy minden érintett számára megnyugtató garanciák épülhessenek be a tervezett rendelkezésekbe.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke közleményében hangsúlyozta: a versenyhivatal minden esetben a lehető legszélesebb körű szakmai konszenzusra törekszik a tevékenységét meghatározó jogszabályokról.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tuzson Bence igazságügyi miniszter által benyújtott, Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról című salátatörvényben lévő módosítás szerint a GVH saját hatáskörben jelölhet ki „a verseny és a fogyasztók szempontjából piacokon átívelő, alapvető jelentőségű” vállalkozásokat, akár a cég eladására is kötelezheti őket. Az indoklás szerint a törvénymódosításra a tisztességes gazdasági verseny, az egészséges piacszerkezet, a fogyasztói jogok hatékonyabb védelme miatt van szükség.

XS
SM
MD
LG