Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar szurkolók kifütyülték a rasszizmus ellen tüntető ír focistákat


Conor Hourihane, Adam Idah, Szalai Ádám és Bolla Bendegúz a Magyarország-Írország barátságos meccs kezdeténél, 2021. június 8-án.
Conor Hourihane, Adam Idah, Szalai Ádám és Bolla Bendegúz a Magyarország-Írország barátságos meccs kezdeténél, 2021. június 8-án.

Egy stadionnyi ember fütyülte ki Magyarországon az ír labdarúgó-válogatottat, amikor a játékosaik a rasszizmus ellen tiltakozva letérdeltek a keddi barátságos meccsük kezdetén. Az ír szövetségi kapitány és a játékosok is megdöbbentek, a magyarok olasz edzője nem akart a történtekről állást foglalni.

Barátságos focimeccset játszott a magyar válogatott Írországgal június 8-án, az eredmény 0-0 lett. A meccs kezdetén az ír focisták néhány másodpercre féltérdre ereszkedtek a rasszizmus elítélésének jelképeként, a magyar szurkolók pedig ezért kifütyülték őket. A jelenetet itt megnézheti a Sky Sports közvetítésében.

"Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra"

- kritizálta az őket kifütyülő szurkolókat Stephen Kenny ír szövetségi kapitány az Irish Times szerint. Az írek az előző meccsükön nem térdeltek, de a magyarországi meccs előtt megbeszélték a játékosok, hogy szeretnének ezzel is jelezni.

Hazai szurkolók a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban, 2021. június 8-án
Hazai szurkolók a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban, 2021. június 8-án

Stephen Kenny szerint a hazai szurkolók magatártása érthetetlen és megdöbbentő volt, illetve káros lehet Magyarországra nézve az Európa-bajnokság szempontjából is.

"Nyilvánvalóan elkeserítő, de megvan a véleményük, nekünk is megvan a véleményünk. Ha fütyülni akarnak, hadd csinálják... mi helyes dolgot teszünk, egy jó ügyért"

- mondta el Adam Idah, az írek csatára.

A meccs utolsó perceire becserélt Chiedozie Ogbene, az angol másodosztályú Roterham United 24 éves csatára először játszott az ír válogatottban és első labdaérintéséből majdnem meg is szerezte a győztes gólt. Ő arról beszélt, hogy góllal szeretett volna válaszolni a magyar szurkolók füttyszavára, de talán jobb is, hogy nem jött össze, mert lehet, túlságosan elragadták volna az érzelmei egy ilyen gólörömnél, írja az RTE.

A féltérdre ereszkedés tavaly óta terjedt el az európai fociban is, az angol élvonalban például George Floyd tavaly májusi meggyilkolása után mára minden meccset ezzel indítanak.

A magyar válogatott nem támogatja a gesztust, a Magyar Labdarúgó Szövetség a mérkőzés előtt azzal érvelt, hogy a FIFA és az UEFA (a nemzetközi és az európai szövetség) tiltja a pályán politizálást.

A rasszizmus elleni küzdelmet és külön a térdeléses gesztust egyébként nemhogy nem tiltja a két szövetség, de támogatja is.

A magyar válogatot térdelés helyett a mezükön szerelő "respect" (tisztelet) feliratra mutatott. Azzal egyébként nincs egyedül a magyar csapat, hogy elutasítják a rasszizmus elleni féltérdre ereszkedést, a cseh vagy a lengyel szövetség is hasonló állásponton van.

"Mi mindig mindenkinek megadjuk a maximális tiszteletet. Ez ma este is így volt, és a jövőben sem fog változni. A szurkolóink viselkedésének okairól viszont őket kell megkérdezni"

-mondta el az esetről Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya.

Az MTI egyébként csaknem kihagyta a tudósításából az ír csapat kifütyülését, erről annyit írtak, hogy a magyar "szurkolók »szép volt fiúk!« rigmussal köszönték meg, hogy a kedvenceik állva maradtak". Az ír csapat edzője a meccs utáni nyilatkozatában azonban felhozta ezt, ennek révén került be végül a tudósításba.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG