Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozatosan újranyit a McDonald’s Ukrajnában


A McDonald’s-logó eltávolítása a lánc egyik volt moszkvai étterméről 2022. június 17-én
A McDonald’s-logó eltávolítása a lánc egyik volt moszkvai étterméről 2022. június 17-én

A következő hónapok során újra megnyitja több ukrajnai egységét az amerikai gyorsétteremlánc, a lépés egyesek szerint a normalitás bizonyos fokú visszatérését jelképezi.

A vállalat a Moszkva által február 24-én megindított inváziót követően kényszerült éttermei bezárására az országban, azonban a több mint tízezer helyi alkalmazott azóta is kapja a fizetését.

A McDonald’s bejelentette csütörtökön, hogy hamarosan megkezdi a fokozatos újranyitást Kijevben és a harcoktól távol lévő nyugati országrészben. A fővárosban számos nyugati cég, köztük a Nike, a KFC és a Mango is nyitva tartja az üzleteit.

„Hosszasan beszélgettünk dolgozóinkkal, akik határozott vágyukat fejezték ki, hogy visszatérhessenek a munkába és újranyithassuk az éttermeinket Ukrajnában” – hangsúlyozta Paul Pomroy, a vállalat egyik alelnöke.

Hozzátette: az utóbbi hónapokban felerősödött az a vélekedés, hogy ez a lépés valamelyest segítené a normalitásérzet visszatérését.

A háború hatalmas károkat okozott az ukrán gazdaságnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői úgy számolnak, hogy az ország bruttó hazai terméke (GDP) idén 35 százalékkal csökkenhet, így az üzletek akár korlátozott újranyitása is mindenképp segítséget jelent.

Az étteremláncnak 109 egysége van Ukrajnában, de azt nem közölték, hogy ezek közül hányat fognak újranyitni a közeljövőben.

A McDonald’s a fegyveres konfliktus miatt tavasszal teljesen kivonult Oroszországból, eladta 850 ottani éttermét, nagyjából három évtizeddel azt követően, hogy a hidegháború után megnyithatta első moszkvai üzletét. Ez az első alkalom, hogy a vállalat kivonult valamely nagyobb piacáról.

Az egységeket egy meglévő licenctulajdonos, Alekszandr Govor vásárolta meg, aki Vkuszno – i tocska (Finom – és pont) néven nyitja újra ezeket, többé-kevésbé hasonló ételeket kínálva, mint eddig.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG