Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerte a világon sürgős és komoly gondnak tartják az emberek a klímaváltozást


A globális klímasztrájk tüntetői a Lánchídon 2019. szeptember 27-én
A globális klímasztrájk tüntetői a Lánchídon 2019. szeptember 27-én

A világ számos országában, de Magyarországon különösen úgy érzik az emberek, hogy a helyi kormánynak nincs világos stratégiája a klímaváltozás fenyegetése ellen. Ettől nem feltétlenül függetlenül a magyarok kiugróan nem is kívánnának több adót fizetni a kormánynak a klímaváltozás kezelése érdekében. A problémát viszont jellemzően súlyosnak és sürgősnek érzékeli a lakosság az Ipsos felmérése szerint.

A lakosságnak, a cégeknek és vállalatoknak egyaránt komoly felelősségük van a klímaváltozás mielőbbi mérséklésében – derült ki az Ipsos 29 országra és összesen több mint 21 ezer megkérdezettre kiterjedő reprezentatív felméréséből.

A megkérdezetteknek viszont átlagosan csak kevesebb mint harmada gondolta úgy, hogy országa kormányának van világos stratégiája a klímaváltozás kezelésére.

Magyarországon csak a válaszadók kevesebb mint hatoda gondolta, hogy a kormánynak van ilyen stratégiája, a válaszadók több mint fele viszont abban volt biztos, hogy a magyar kormány nem csinált semmilyen világos stratégiát.

Ez az elmúlt két felméréshez képest az eddigi legmagasabb arány, az idén felmért országok között is a leggyengébb. Pedig hivatalosan több magyar állami éghajlatváltozási stratégia is készült.

Az elsőt még 2007-ben írták pont azzal a fő céllal, hogy informálják a lakosságot a probléma súlyáról. A második, frissített verziót 2013-ban készítette az állam, de a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény után újratervezték – itt olvashatja.

Azért lényeges a stratégia megléte, komolyan vétele és ismertsége is, mert a termőföld pusztulásától kezdve a potenciálisan növekvő megbetegedésszámon át az aszályokig vagy mondjuk a légszennyezésig kellene benne rengeteg szempontot tulajdonképpen egyszerre kezelni. Ráadásul hosszú távon, egy világos irányba tartva.

A magyarok bő kétharmada úgy látja, hogy többet kellene tenni ezen a téren. Globálisan egyébként a válaszadók többsége szerint most, nem a távoli jövőben.

Már csak azért is, mert a válaszadók több mint fele úgy látja, hogy a klímaváltozás elleni lépések költsége kisebb, mint az általa várható gazdasági károk mértéke.

Abban pedig elsöprő volt az egyetértés Magyarországon és globálisan is, hogy a problémát csak a világ összes országa összefogásával lehet teljesen kezelni.

Fentiek mellett viszont a magyarok kiugróan nem gondolják úgy, hogy nagyobb adóbevételt kellene adniuk az államnak erre a célra, beleértve azokat is, akik szerint nem lenne jó helyen az államnál erre adott pluszadójuk, és azok is, akik egyáltalán nem kívánnak több pénzt adni senkinek ilyesmire.

További részletek a felmérésben. A Szabad Európa klímaváltozással kapcsolatos cikkeit, videóit pedig egy helyen összegyűjtve itt találja.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG