Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földalatti hálózat segít az oroszoknak megszökni a sorozás elől


Oroszok tüntetnek Tbilisziben a háború ellen 2022 novemberében
Oroszok tüntetnek Tbilisziben a háború ellen 2022 novemberében

Azt követően, hogy Moszkva megkezdte a sorkötelezettségi rendszer szigorítását, máris több ezer új megkeresést kapott az oroszoknak dezertálni vagy a katonai szolgálatot elkerülni segítő, georgiai háborúellenes külföldiek csoportja.

Az alapító aktivista már több ezer olyan orosznak adott tanácsot, akik el akarta kerülni az ukrajnai háborút, amit keserű iróniával láncfűrésznek is nevez.

A georgiai székhelyű Igyitye Leszom (oroszul Menj az Erdőn át) nevű civil szervezet az egyik legmerészebb külföldi kampányt vezeti, amelynek célja, hogy segítsen a fiatal oroszoknak elkerülni a sorozást.

„Segítettünk nekik, hogy dezertőrré váljanak” – büszkélkedik a csoport munkájával az alapító. Az Igyitye Leszom név egy szójáték, amely egyrészt utal munkájuk titkos jellegére, másrészt egy népszerű orosz közmondásra, amely annyit tesz: Tűnj el!

Az Igyitye Leszom azt állítja, hogy az elmúlt hetekben ismét elárasztották az aggódó oroszok új megkeresései, amikor megjelentek az első hírek a Kreml által támogatott, a sorozás elektronikus úton történő egyszerűsítését célzó új törvényről.

Már több ezer orosznak segítettek „eltűnni az erdőben”

Több százezer orosz állampolgár menekült el hazájából, amióta Vlagyimir Putyin elnök tavaly szeptemberben bejelentette a részleges mozgósítást, hogy háromszázezer katonát biztosítson az ukrajnai háborúhoz.

Sokan közülük – köztük a hajléktalanság ellen régóta küzdő aktivista és az Igyitye Leszom alapítója, Grigorij Szverdlin – a szomszédos Georgiában telepedtek le.

A csoport állítása szerint fél évvel ezelőtti megalakulása óta közel 6800 orosznak segített, köztük több mint 5100 olyannak, akiket állítása szerint egyébként a frontra küldtek volna.

Azt állítja: kimondott célja, hogy segítsen abban, hogy „minél kevesebben húzzák meg a ravaszt” az Európában a második világháború óta legátfogóbb invázióban. „Erőszakmentes polgári ellenállásnak” nevezi.

„Ennek az orosz törvényjavaslatnak (nyilatkozata óta Putyin elnök aláírta) az a fő célja, hogy arra kényszerítse az embereket, hogy háborúba menjenek – mondta Szverdlin a Szabad Európa georgiai szolgálatának azt követően, hogy hírek jelentek meg arról, hogy új törvények készülnek a fiatal oroszok esetleges országos mozgósításra. – A hatóságok bármikor annyi embert vihetnek el, amennyire szükségük van” – tette hozzá.

Több száz arctalan aktivista segít

Szverdlin és egy másik háborúellenes orosz, Darija Berg az Igyitye Leszom nyilvános arca.

Emellett ők vezetik a meg nem határozott számú alkalmazottból és több száz, Oroszországon kívül élő önkéntesből álló hálózatot. Az aktivisták a jogi vagy egyéb megtorlások elkerülése érdekében őrzik névtelenségüket. A behívás vagy az aktív szolgálat elkerülésére vonatkozó gyakorlati segítség mellett pszichológiai és jogi tanácsadást is nyújtanak.

Grigorij Szverdlin mögötte egy korábbi projektje, a hajléktalanokat segítő Éjjeli menedékhely plakátjával
Grigorij Szverdlin mögötte egy korábbi projektje, a hajléktalanokat segítő Éjjeli menedékhely plakátjával

Azt követően, hogy napvilágra került a törvényjavaslat, majd Putyin aláírta, közel kétezer orosz fordult segítségért Szverdlin szervezetéhez.

Az új jogszabály célja az orosz sorozási rendszer megerősítése, miközben már második éve tart Moszkva teljes körű ukrajnai inváziója, és politikusok és katonai elemzők elhúzódó háborúra figyelmeztetnek.

A jogszabály elektronikus nyilvántartást vezet be, és lehetővé teszi a digitális behívási értesítő kiküldését az Ügyfélkapunak megfelelő orosz kormányzati ügyfélportálra, továbbá megtiltja, hogy a behívottak elhagyják az országot. A törvény szerint kézbesítettnek tekinthető a behívó, ha valakinek a fiókjában landol.

Az Igyitye Leszom nem volt hajlandó részletesen ismertetni, hogy milyen segítséget nyújt a behívó elől elmenekülő oroszoknak, de tanácsai között szerepel a lakóhely-változtatás vagy az Oroszországon belüli menedékkeresés, azaz hogy a szolgálat alól kibúvó személy egy lépéssel a hatóságok előtt járjon. A csoport a Telegram üzenetküldő alkalmazáson és az Instagramon keresztül kommunikál, és adományok útján finanszírozza magát.

Szverdlin 2022 márciusában hagyta el Oroszországot. Georgiába ment hetekkel azután, hogy több tízezer orosz katona özönlött át az ukrán határon, miután a hónapok óta tartó masszív csapatösszevonás után amerikai tisztviselők figyelmeztetést adtak ki a közelgő invázióról. Szverdlin korábbi szervezete, a Nocslezska (Éjjeli menedék) hajléktalanoknak nyújtott segítséget Moszkvában és Szentpétervárott.

Szerencséjükre Georgia nem korlátozza az oroszok tartózkodását

Miután Putyin hat hónappal később bejelentette a részleges mozgósítást, Szverdlin elmondása szerint „néhány nap szünetet tartott”, mielőtt úgy döntött, hogy elindítja az Igyitye Leszom csoportot, hogy segítsen azoknak az oroszoknak, akik nem akarnak harcolni. Elmondása szerint soha nem látott még akkora pozitív reakciót, mint ami az újonnan alapított csoportot fogadta, amikor „a reggel még száz önkéntes estére 350-re szaporodott”.

A menekülő oroszok néhány kedvelt célpontja – Kazahsztán, Törökország, sőt Argentína – már megszigorította az oroszok tartózkodási engedélyére vonatkozó törvényeket, vagy lerövidítette a vízummentes tartózkodás időszakot. Nem így Georgia, amelynek kormánya ellenállt az Oroszország elleni szankcióknak, és nyitva tartotta a kereskedelmi és egyéb csatornákat Moszkvával, még annak ellenére is, hogy a 2008-as villámháború óta orosz csapatok jogi értelemben megszállva tartják az ország mintegy egyötödét felölelő szakadár területeket.

Megbízható számadatokat nehéz találni, de a hivatalos adatok szerint 2022 márciusa és novembere között több mint egymillió orosz lépte át a határt Georgiába, egy, az invázió kezdetén, majd a szeptemberi mozgósítási parancsot követő hullámban – tudósított a Jam News nevű helyi médium.

A georgiai belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint még mindig mintegy 113 ezer orosz állampolgár tartózkodik az országban. Múlt héten Szverdlin azt mondta, hogy a Zemo Larsz határátkelőnél kialakult hosszú sorok valószínűleg nem duzzadnak akkorára, mint tavaly.

„Azok többsége, akik el tudták hagyni Oroszországot, már távoztak” – mondta a Szabad Európa georgiai szolgálatának.

De Szverdlin, akinek aktivizmusa már eddig is hozzájárult sok háborútól félő orosz meneküléséhez, hozzátette: biztos benne, hogy az orosz kivándorlás újabb hulláma van készülőben Georgia és Oroszország néhány más szomszédja felé.

Szöveg: Andy Heil, a Szabad Európa georgiai szolgálata tudósítója Szandro Gvindadze jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG