Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földrengés: 4800 fölött a halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában


Mentők túlélők után kutatnak az összeomlott épületek romjai között Adanában 2023. február 6-án
Mentők túlélők után kutatnak az összeomlott épületek romjai között Adanában 2023. február 6-án

A hivatalos jelentések szerint csak Törökországban és a szomszédos Szíriában 4890-re nőtt a halálos áldozatok együttes száma. Nagyon sokan lehetnek még a romok alatt több, utórengés is volt. Törökország nemzetközi segítséget kért, Magyarország is küldött segélycsapatokat a katasztrófa helyszínére.

A BBC beszámolója szerint a 7,8-as erősségű földrengés Gaziantep közelében történt hétfőn a hajnali órákban, miközben az emberek aludtak, majd néhány órával később, napközben ezt követte egy 7,5-ös erősségű rengés, amely a hatóságok szerint nem utórengés volt.

Törökországban a friss jelentések szerint 3381 ember halt meg az első, azaz a hétfőre virradóra bekövetkezett, 7,8-es földrengésben, 20.426​-an megsérültek. Törökországban és a szomszédos Szíriában 4890-re nőtt a halálos áldozatok együttes száma.

Törökország nemzetközi segítséget kért

Csak Törökországban 5775 épület dőlt össze. A segélycsapatok mindenütt versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a romok alatt rekedt embereket. Munkájukat nehezítik az utórengések, a kemény fagy és az, hogy nehéz elérni a katasztrófa sújtotta területeket, mert megrongálódtak az utak, a repülőterek.

A törökországi katasztrófa- és vészhelyzeti ügynökség, az AFAD friss jelentése szerint 65 országból 2660 ember érkezik, hogy segítse a mentést és a túlélők utáni kutatást. A török mentőkkel együtt már 13.740 ember dolgozik a helyszínen, 629 darut és 360 járművet használnak. Léghidat hoztak létre, és már 146 segélyszállító bevetést hajtottak végre.

Már Törökországban van a magyar mentőcsapat

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a csapattal tart öt traumatológus katona szakorvos is, hogy a sérültek kutatásában, mentésében és ellátásában segítsenek. A HUNOR Mentőszervezet ötvenfős csapatot, két keresőkutyát küldött és kilenctonnányi speciális felszerelést vittek repülővel Törökországba, már a helyszínen vannak. Tíz napon át naoi 24 órában segíti a mentést.

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata is elindult Törökországba hétfő este Pavelcze László vezetésével és mintegy két tonna felszereléssel. Pavelcze László korábban a Szabad Európának elmondta, hogy a 14 fős egységben van egészségügyi stáb, tűzoltók, műszaki szakemberek és speciálisan képzett mentőkutyák, ők jelzik a túlélőt, a halottat, az eszméletlen állapotban lévő sérültet is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG