Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földrengés Törökországban: Indulásra kész a magyar mentőcsapat, sokan lehetnek a romok alatt


Civilek és mentők dolgoznak a romok között néhány órával a pusztító erejű földrengés után a szíriai Aleppóban 2023. február 6-án
Civilek és mentők dolgoznak a romok között néhány órával a pusztító erejű földrengés után a szíriai Aleppóban 2023. február 6-án

Vannak terültek a törökországi földrengés helyszínén, ahová még egyáltalán nem jutottak el mentőcsapatok – mondta a Szabad Európának a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 Nemzetközi Speciális Mentőcsapatának vezetője. A mínuszok, a kemény hideg nem a mentés barátja, és rontja a túlélők esélyeit – fogalmazott Pavelcze László.

A szakember több mint 190 bevetésen van túl, világszerte segített csapatával a katasztrófák helyszínén. Beszélgetésünk idején már dolgoztak a 14 fős mentőcsapat felszerelésének összeállításán, azt mondta, pár órán belül kiderül, mikor indulhatnak.

Annak a megszervezése most a legnehezebb, hogy odajussanak a mentés helyszínére, mert a legközelebbi repülőtér üzemképtelené vált. Fontos, hogy amikor megérkeznek, ne vesztegeljenek sehol, hanem azonnal munkához lássanak, mert minden perc számít. A térségben nagyon hideg van, és noha a törmelék, a romok bizonyos értelemben jelenthetnek egyfajta védőburkot, a mínuszok rontják a túlélési esélyeket, a nagy hideg nem barátja a mentésnek.

A Pavelcze László vezette 14 fős egységben van egészségügyi stáb, tűzoltók, műszaki szakemberek és mentőkutyák. A speciálisan képzett kutyák jelzik a túlélőt, a halottat, az eszméletlen állapotban lévő sérültet. A sérülések, amelyeket ilyenkor el kell látni, általában törések, roncsolódások, vágások, zúzódások.

Álmukban érte az embereket a földrengés, amit még az egyiptomi fővárosban is éreztek: Pusztító erejű földrengés, halottak százai Törökországban és Szíriában

A kérdésre, mennyi ideig van remény arra, hogy túlélőket találjanak, a szakember azt mondta, találtak már 14 nap után is, de általában 10-12 nap után leállítják a kutatást, ami a mentőalakulatoknak folyamatos munka, nincs leállás. Hozzátette: törökországi információi szerint vannak területek, ahová még semmilyen mentőcsapat nem jutott el, sokan lehetnek a romok alatt.

Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán arról beszélt, hogy a magyar kormány egy ötvenfős mentőcsapatot állított készenlétbe, és útnak indítja, amint a török kormány kéri.

Újabb földrengés, már 1700-nál több halott

Az éjszakai után újabb pusztító erejű földrengés sújtotta Törökországot, a BBC élő közvetítése szerint ezúttal a Richter-skála szerinti 7,5-es erősségű földlökést mértek a műszerek. Az éjszakai, 7,8-es erősségűt Egyiptomban, Görögországban és Cipruson is érzékelték. Tíz déli török tartományban és Szíria egy részén is pusztított az első földrengés, amelynek Erdogan török elnök szerint már több mint kilencszáz halálos áldozata és ötezernél is több sérültje van, a BBC szerint a török és a szíriai halálos áldozatok száma együtt meghaladja az 1700-at.

Sokan lehetnék még a romok alatt és vannak területek, amelyeket el sem értek még a mentőalakulatok. Külföldi mentőcsapatok indultak útnak, Magyarország is segítséget ajánlott. A mentést nehezíti, hogy a földrengések és az utórengések miatt pánikszerűen menekülök áradata a mentőalakulatok mozgását nehezíti.

Túlélőket keresnek az épületek romjai között a törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án.
Túlélőket keresnek az épületek romjai között a törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án.

A Török Áramlat nem állt le

Közben a Portfolio megkereste a mostanra Magyarország legfontosabb gázellátási útvonalává vált, a Fekete-tenger alatt futó Török Áramlat gázvezeték törökországi szakaszát is üzemeltető South Stream Transportot, amely arról tájékoztatta a gazdasági hírportált, hogy az epicentrumtól való távolság miatt a TurkStream tengeri csővezetékeit és a Kiyiköy melletti átvevő terminál nem rongálódott meg, zavartalan a gázáramlás.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, hétfőre virradóra az elmúlt 24 év legsúlyosabb földrengése pusztított egy sávban Törökország déli és Szíria északi részén. Törökországban tíz tartományt érintett a katasztrófa. A legnagyobb, a Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengést számos utórengés követte, volt köztük 6,4-6,5-es erősségű is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG