Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon is érezték az ausztriai földrengést


Maszkos járókelők a bécsi metróban 2021. január 25-én
Maszkos járókelők a bécsi metróban 2021. január 25-én

Bécsújhelytől délre, a magyar határtól alig 30 kilométerre volt az epicentrum, de Burgenlandban, Bécsben, St. Pöltenben, de Pozsonyban és természetesen Magyarországon is érkezték a rengéseket.

A bécsi Kurier tudósítása szerint kedden 18 óra 25 perckor Alsó-Ausztriában rengett a föld. A Richter-skála szerint 4,3–4,9-es , míg az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) mérései szerint 4,7-es erősségű földrengés epicentruma Breitenau am Steinfelde községben volt.

A szakemberek szerint a felszínhez viszonylag közel voltak a mozgások, emiatt érzékelték sokfelé, és emiatt volt rendkívül hangos. Az osztrák lapokban és a közösségi médiában megjelent beszámolók zúgó, morajló, bugyborékoló hangokról szólnak. Sokan azt írták, hogy az egész lakás mozgott és megijedtek.

Két héten belül ez már a harmadik földrengés volt Wiener Neustadt / Neunkirchen térségében. A többit azonban csak a műszerek mutatták ki, a lakosság nem vette észre.

Wolfgang Lenhardt, a ZAMG geofizikai osztályának vezetője arról beszélt a Der Standardnak, hogy hasonló erősségű földrengések 10-20 évente előfordulnak ebben a régióban. Ennek oka az a törészóna, amely az alpesi hegyvidék képződésekor alakult ki. Utoljára 2013-ban volt egy hasonló erejű rengés Ebreichsdorfban.

XS
SM
MD
LG