Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harmincszor erősebb volt a keddi horvátországi földrengés a tavaszi zágrábinál


Horvát katonák takarítják el a romokat Petrinjában, mintegy 50 km-re Zágrábtól, miután a várost 2020. december 29-én 6,4-es erősségű földrengés sújtotta
Horvát katonák takarítják el a romokat Petrinjában, mintegy 50 km-re Zágrábtól, miután a várost 2020. december 29-én 6,4-es erősségű földrengés sújtotta

Legkevesebb hét halálos áldozata van a keddi katasztrófának, köztük egy 12 éves gyermek. Több mint 20 sérültet vittek kórházba, a földmozgást egész Horvátországban, és a szomszédos országokban, így Magyarországon is érezni lehetett. Utórengéseket észleltek ma is.

A földrengés az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ szerint a Richter-skálán elérte a 6,3-es erősséget, míg a GFZ Német Földtudományi Kutatóközpontja szerint 6,4-es erősségű volt. Epicentruma 10 kilométeres mélységben, Zágrábtól délkeletre 46 kilométerre volt, Petrinjában volt, csakúgy, mint a hétfő reggeli földrengésé.

A keddi földrengés romba döntötte fél Petrinját, legkevesebb hat, egyes források szerint hét halálos áldozatot követelt. Több mint 20-an megsérültek, hatan súlyosan.

Halálos áldozatok, sérültek

Az MTI idézi az Index.hr horvát hírportált, amely szerint Petrinjában egy férfit az autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyermek belehalt súlyos sérüléseibe.

Az Index.hr szerint további öt halottja van a katasztrófának, valamennyien a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, amikor rájuk dőlt a ház. Egy férfi holttestét a Sisak melletti Zazina faluban egy templom romjai alatt találták meg, és nem kizárt, hogy további áldozatok is vannak.

A sérülteket a sisaki kórházba vitték, de az épület veszélyesé vált a földrengésben, ki kell üríteni. Sisakban nem sérült meg senki, az épületek azonban megrongálódtak.

Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat

Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába, konténereket és sátrakat állít fel a katonaság, hogy elhelyezze a lakókat. A közeli Glina településen is mintegy kétszázan maradtak fedél nélkül. A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, sokan pánikba estek. Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

Ahogyan arra a szakemberek is figyelmeztettek, folyamatosak az utórengések. Szerdán kora reggel három nagyobbat is mértek: egy 4,7-es, majd tizenöt percen belül egy 4,8-as és egy 3,9-es magnitúdójú földmozgást regisztráltak.

Zágráb még a márciusi földrengést sem heverte ki

A horvát fővárosban és környékén március 22-én is rengett a föld. Akkor fél óra különbséggel egy 5,6-os, majd egy 5,1-es erősségű földmozgást mértek. Többen megsérültek és mintegy 25 ezer épületben keletkezett kár, köztük a főváros jelképének számító katedrálisban és a horvát parlament épültében. Zágrábban a márciusi földrengés mintegy kétezer utórengést regisztráltak. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos. A horvát sajtó szerint a keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG