Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pusztító erejű földrengés, halottak százai Törökországban és Szíriában


Helyiek és mentőcsapatok mentettek ki egy hordágyon ülő embert egy összedőlt épületből a törökországi Adanában február 6-án, hétfőn
Helyiek és mentőcsapatok mentettek ki egy hordágyon ülő embert egy összedőlt épületből a törökországi Adanában február 6-án, hétfőn

Földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban, épületek dőltek össze, legkevesebb 641 ember meghalt, több százan megsérültek. Az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, ahogy a mentőalakulatok átkutatják a romokat.

A hajnali, 7,8-es erősségű földrengés a határ mindkét oldalán pusztított, hajnal előtt rázta meg a környéket. Az álmukból felriadt emberek kirohantak a hideg, esős és havas téli éjszakába, közben az épületek összedőltek, és több erős utórengés következett.

A törökországi katasztrófavédelem jelentése szerint eddig hét török tartományban legkevesebb 284 ember vesztette életét, és 440-en sérültek meg. A szíriai állami média szerint ott 237-re nőtt a halottak száma a Szíria kormánya alatt lévő területeken, és több mint 630-an megsérültek. A Fehér Sisakosok, az ellenzéki területek sürgősségi szervezete szerint legkevesebb 120-an vesztették életüket a lázadók által ellenőrzött területeken. Ríd Salah, a szervezet vezetője elmondta, hogy egész városrészek omlottak össze. A lázadók által uralt területre utalva egy orvos azt mondta, a halálos áldozatok száma több százra tehető.

A jelentések szerint épületek dőltek össze egy határon átnyúló sávban, amely a szíriai Aleppótól és Hamától a törökországi Diyarbakırig terjed több mint 330 kilométerre északkeletre. Közel kilencszáz épület semmisült meg a törökországi Gaziantep és Kahramanmaraş tartományban, és összeomlott egy kórház a Földközi-tenger partján fekvő İskenderun városában.

„Sajnos eközben rendkívül súlyos időjárási körülményekkel is küzdünk” – mondta Fuat Oktay török alelnök újságíróknak. Elmondása szerint mintegy 2800 kutató-mentő csapatot telepítettek a katasztrófa sújtotta területekre.

Törökországban a földrengés sújtotta régiókat elhagyni próbáló emberek forgalmi dugót okoztak, akadályozva a mentőcsapatok erőfeszítéseit, hogy elérjék az érintett területeket. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne használják az utakat. Mecseteket nyitottak meg menedékként azoknak az embereknek, akik nem tudtak visszatérni megrongálódott otthonukba, miközben fagypont körül van a hőmérséklet.

A mentőcsapatok és a helybeliek túlélők után kutatnak a törmelékhegyek között. A törökországi Adana városának egyik lakója arról számolt be, hogy otthona közelében három épület összedőlt. „Már nincs erőm”, hallatszott az egyik túlélő kiáltozása a romok alól, miközben a mentők megpróbálták elérni – mondta a történtekről beszámolva. Keletebbre, Diyarbakırban egy bérház dőlt romba, daruk segítségével próbálnak hozzáférni a mentőalakulatok a sérültekhez.

A határ szíriai oldalán a földrengés hatalmas károkat okozott az ellenzék által birtokolt régiókban, ahová mintegy négymillió ember menekült Szíria más részeiről az országban dúló polgárháború elől. Sokan közülük rossz körülmények között élnek, rossz egészségügyi ellátás mellett. A mentők elmondása szerint a környék kórházai megteltek a sérültekkel.

A rengés, amelyet még az egyiptomi fővárosban Kairóban is érezni lehetett, egy olyan régiót sújtott, amely több mint egy évtizede, a szíriai polgárháború következtében jött létre. Szíriai menekültek milliói élnek Törökországban. A földrengés által sújtott Szíria terület egy részén található az ország utolsó ellenzéki enklávéja, amelyet az oroszok által támogatott kormányerők vesznek körül. A földrengés középpontja a szíriai határtól mintegy kilencven kilométerre volt, a török tartományi főváros, Gaziantep mellett.

Az első, 7,8-es erősségű rengést legkevesebb húsz utórengés követte néhány órával később, a legerősebb 6,6-es volt.

Egy mentő egy sérült gyermeket tart a karjában a lázadók által uralt Azazban, Szíriában 2023. február 6-án
Egy mentő egy sérült gyermeket tart a karjában a lázadók által uralt Azazban, Szíriában 2023. február 6-án
Készült az AP alapján.
XS
SM
MD
LG