Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folyamatosan nő az újonnan regisztrált fertőzöttek száma


Kincses Zoltán orvos az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. június 7-én.

Harmadik napja emelkedő tendenciát mutat a 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma, a koronavírus-járvány új halálos áldozataié ugyanakkor csökken Magyarországon.

Kedden 57, szerdán 107, csütörtökön 113 új fertőzöttről számolt be a járvány miatt létrehozott kormányzati portál. Velük együtt a járvány kezdete óta összesen 807 322 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A vírus okozta betegségekben elhunytak száma folyamatosan csökken, kedden 29, szerdán 9, csütörtökön 4 halálos áldozatról számoltak be a portálon, velük az elhunytak száma 29 948 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 43 467 főre csökkent. Kórházban 320 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A portálon emlékeztetnek arra, hogy az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni oltásra: országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben Szputnyik foglalható, de egyes oltópontokon Janssen és Moderna is elérhető.

Aggasztja a WHO-t a perui variáns

A lambda néven ismert variánst először Peruban azonosították 2020 augusztusában, és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint már legkevesebb 29 országban jelen van. Argentínában és Chilében az elmúlt két hónapban az összes fertőzés egyharmadáért ez a vírusvariáns volt a felelős.

Az MTI és a Világgazdaság beszámolója szerint a lambda számos mutációt hordoz, emiatt nagyobb lehet a terjedési képessége vagy az esetleges ellenállása a semlegesítő antitesteknek, de erről egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható tanulmányok.

XS
SM
MD
LG