Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folyik a mentés az elárasztott ukrajnai területeken, lassan apad a vízszint


Menekül a lakosság az orosz ellenőrzés alatt álló területeken is
Menekül a lakosság az orosz ellenőrzés alatt álló területeken is

Helyi tisztségviselők tájékoztatása szerint éjszaka nagyjából húsz centiméterrel csökkent a víz szintje a Herszoni területen, amely a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása nyomán került víz alá.

Olekszandr Prokugyin, a részben orosz ellenőrzés alatt lévő régió ukrán kormányzója arról számolt be, hogy péntek reggel 538 centiméteres volt az átlagos vízszint.

Mint közölte, 32 településen 3624 lakóházat öntött el a víz az utóbbi napokban, ezért 2352 embert ki kellett telepíteni, a munkát azonban jelentősen nehezítette, hogy az orosz hadsereg folyamatosan lőtte a Dnyeper folyó túloldaláról a területet, elsősorban a part menti részeket.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnai gátrobbantás: mi történik és mi forog kockán?

A Szabad Európa egyik helyszíni tudósítója robbanásokról jelentett Herszon város Korabel negyedéből, ahol a mentőcsapatok gumicsónakokkal segítik a még ott maradt lakosok evakuálását.

Az inváziós erők azt követően fokozták az ágyúzást, hogy előző nap Volodimir Zelenszkij látogatást tett a katasztrófa sújtotta körzetben. Az ukrán elnök köszönetet mondott a munkálatokban részt vevőknek, valamint a helyi hatóságokkal egyeztetett a további intézkedésekről.

„Feladatunk az életmentés és az, hogy segítsük az embereket, amennyire csak lehetséges” – húzta alá.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz ágyútűzben folyik a mentés az elárasztott ukrajnai területeken

Vlagyimir Leontyev, az oroszok uralta Nova Kahovka polgármestere tudatta, hogy öt halálos áldozatot és negyvenegy sérültet regisztráltak eddig, továbbá 14 ezer elárasztott épületet és 4300 kimenekített embert.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy a vízözön számos taposóaknát elsodorhatott, és senki nem tudja, hogy hol köthettek ki. A helyükön is maradhattak, befúródhattak az iszapba, vagy az elárasztott területeken szinte bárhova eljuthattak. Ez pedig hosszú évtizedekig veszélyt jelenthet, Dániában például még 2015-ben is találtak működő második világháborús aknákat a víz alatt.

Eközben az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában több orosz előretörési kísérletet is visszavert a mintegy tíz hónapja hevesen ostromlott Bahmutnál a keleti Donyecki területen.

A kijevi vezérkar friss közlése szerint 43 közvetlen összecsapásra került sor Bahmutnál, Avgyijivkánál és Marjinkánál, miközben az oroszok válogatás nélkül lőtték a területet.

Szokásos esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij csütörtökön köszönetet mondott a katonáknak az elért eredményekért, miután bejelentették, hogy a hónapok óta tartó defenzíva után több mint egy kilométert sikerült előrenyomulni az egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá vált városnál.

„Szép munka Bahmutban, lépésről lépésre” – mondta.

Eközben a szakértők között folyik a találgatás arról, vajon tényleg megkezdődött-e a már hónapok óta várt ukrán ellenoffenzíva. Sajtójelentések szerint korlátozott ukrán ellentámadás indult a Zaporizzsjai terület Orihiv körzetében.

Nyoma sincs életnek – mindent elvitt a víz a gátrobbanás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:46 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG