Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymásnak ellentmondó jelentések a kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalásáról


Orosz zászlót lengető fegyveres a Wagner katonai magáncég 2023. május 20-i videójában
Orosz zászlót lengető fegyveres a Wagner katonai magáncég 2023. május 20-i videójában

Noha az orosz kormány azt állította, hogy több mint tíz hónapnyi ostrom után sikerült elfoglalniuk a várost, az ukrán hadsereg közölte, hogy vasárnap is heves összecsapások zajlottak a területen.

Kijevi tájékoztatás szerint a megszálló erők továbbra is a donyecki Bahmut–Avgyijivka–Marjinka vonalra összpontosítanak offenzívájuk során, ahol az utóbbi 24 órában 37 előretörési kísérletet regisztráltak.

Az orosz csapatok 52 rakéta- és légicsapást hajtottak végre ukrán katonai és polgári célpontok ellen ez idő alatt.

Hétfő hajnalban az inváziós egységek tizenöt drónt és négy manőverező robotrepülőgépet lőttek ki a déli Dnyipropetrovszki területre, ám ezek mindegyikét megsemmisítette a légvédelem a kormányzó Szerhij Liszak szerint. Egy ember könnyebben megsebesült, bizonyos anyagi károk keletkeztek a lehulló roncsok miatt.

Eközben az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőművet készenléti állapotba helyezték és vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták, ahogy már többször is történt a háború alatt.

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület Moszkva által kinevezett igazgatási tanácsának tagja közölte, hogy a reaktorokat teljesen lecsatlakoztatták a külső áramellátásról, miután az illetékes ukrán hatóságok lekapcsoltak egy vezetéket.

Az ukrán nukleáris létesítményeket üzemeltető Enerhoatom áramkimaradásról számolt be. „Igen, ez már a hetedik áramszünet a megszállás kezdete óta” – írták.

Helyi tisztségviselők szerint folynak a munkálatok a város áramellátásának helyreállításán.

Az orosz védelmi minisztérium és a Wagner katonai magáncéget vezető Jevgenyij Prigozsin hétvégén bejelentette Bahmut elfoglalását. Vlagyimir Putyin elnök gratulált az eredményhez.

Ezzel szemben az ukrán hadsereg hangsúlyozta, hogy még igenis zajlanak az összecsapások a jogtalan és kiprovokálatlan orosz invázióval szembeni kemény ellenállás szimbólumává vált városban. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kiemelte, hogy dolgoznak Bahmut bekerítésén.

Különleges küldetés: családi fotóalbum kimentésére indultak az ukrán katonák
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ iparilag legfejlettebb demokratikus országait tömörítő G7-csoport hirosimai csúcstalálkozóján nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az orosz katonák elfoglalták-e a várost, ugyanakkor kisebbíteni próbálta az esetleges kivonulás jelentőségét, mondván, hogy Bahmutból mára semmi sem maradt, mindent elpusztítottak.

„Nincsenek épületek. Ez tragédia. Bahmut ma pusztán a szívünkben létezik” – fogalmazott a találkozónak helyszínt biztosító, atomtámadást szenvedő japán város lerombolásához hasonlítva a helyzetet.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG