Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódik az orosz előrenyomulás, Zelenszkij szerint rendkívül nehéz a helyzet keleten


Idős nő próbál minél távolabb jutni az orosz bombázásokban kigyulladt garázstól a Donyec-medence egyik falujában 2022. május 30-án
Idős nő próbál minél távolabb jutni az orosz bombázásokban kigyulladt garázstól a Donyec-medence egyik falujában 2022. május 30-án

Az orosz csapatok május 31-én közelebb nyomultak a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck város központjához, minden utcáért harc folyik az ukrán erőkkel, ezért a város nagy része romokban hever.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a hetek óta bombázott Donyec-medencében rendkívül nehéz a helyzet, mert Oroszország odatelepítette hadserege csúcshaderejét.

Leonyid Paszecsnyik, a kelet-ukrajnai luhanszki térség Moszkva által támogatott szeparatista vezetője a TASZSZ-nak azt mondta, hogy Szeverodonyeck harmada „már a mi ellenőrzésünk alatt áll”, de az orosz előretörés a reméltnél lassúbb.

Miközben Moszkva előrenyomulása Szeverodonyeck felé lendületet kapott, az orosz erők Ukrajna északkeleti részeit is ágyúzták.

Most ott gyűjtötték össze a csúcshaderőt

„A helyzet a Donyec-medencében továbbra is rendkívül nehéz. Az orosz hadsereg megpróbál bizonyos területeken elsöprő erőket összegyűjteni, hogy egyre nagyobb nyomást gyakoroljon védőinkre. Oda, a Donyec-medencébe csoportosították most az orosz hadsereg csúcshaderejét” – mondta május 30-i éjszakai beszédében Zelenszkij.

Mindazonáltal az ukrán erők kiszorították az oroszokat Toskivka faluból délre – közölte Kijev, hozzátéve, hogy ez potenciálisan meghiúsította Moszkva törekvését a terület bekerítésére.

Az ukrán hadsereg arról is beszámolt, hogy visszaszorította védelmi állásaikba az orosz csapatokat Andrijivka, Lozove és Bilohorka településen a Herszon tartomány határát alkotó Inhuletsz folyó déli partján, ahol Moszkva megpróbálja megszilárdítani az ellenőrzését.

Az ukrán vezérkar közleménye szerint „az ellenség veszteségeket szenvedett és kivonult Mikolajivka faluból Herszon régióban, ami pánikot okozott az Orosz Föderáció fegyveres erőinek más egységeiben a katonák között”.

Az információt független forrásból lehetetlen ellenőrizni, de ha az orosz erők visszavonulnak Mikolajivkától, az több kilométeres területszerzést jelenthet az ukrán egységeknek.

Versenyfutás az idővel

A stratégiailag fontos Sziverszkij Donyeck folyó két partján, Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban az orosz előrenyomulása része annak a mindenre kiterjedő támadásnak, amellyel a Kreml az idővel fut versenyt.

A városok kulcsfontosságú szerepet játszanak az orosz erőfeszítésekben a Donyec-medence teljes elfoglalására még azelőtt, hogy újabb nyugati fegyverek érkeznének az ukrán védelem megerősítésére.

Zelenszkij május 30-án beszélt az EU vezetőivel, és azt mondta nekik, hogy erőt kell mutatniuk az új szankciók bevezetésében.

„Európának erőt kell mutatnia, mert Oroszország csak az erőt fogadja el érvként” – mondta Zelenszkij május 30-án az EU-csúcs résztvevői előtt tartott videóbeszédében, amelynek az volt a célja, hogy megerősítse a közösség Ukrajnának nyújtott támogatását.

Az új szankciók

Az orosz olajimporttal kapcsolatos uniós megosztottság lelassította az új szankciócsomag elfogadását, de május 30-án az EU vezetői megállapodtak abban, hogy az olajimport nagy részét betiltják. Megegyeztek abban is, hogy az orosz Sberbankot kiveszik a SWIFT üzenetküldő rendszerből, betiltanak további három orosz állami műsorszolgáltatót, valamint szankciókkal sújtják a háborús bűnökért felelős személyeket.

Az EU öt szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen, mióta február 24-én megtámadta Ukrajnát, de az olajszankciókról szóló megállapodás megfoghatatlannak bizonyult, mivel nagyon sok ország függ az orosz nyersanyagtól.

Moszkva kész hozzáférhetővé tenni a kikötőket

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával az ukrán kikötők hozzáférhetővé tételében.

Putyin felhívta a figyelmet Oroszország készségességére, hogy „a török partnerekkel együttműködve hozzájáruljon az akadálytalan tengeri áruszállításhoz – idézte a Kreml Putyin május 30-án Erdoğannak tett kijelentését. – Ez vonatkozik az ukrán kikötőkből induló gabonaexportra is.”

Tartályhajók tucatjai ragadtak az orosz erők által körülvett ukrajnai kikötőkben, ami visszaveti az Oroszországból és Ukrajnából származó búza és egyéb árucikkek exportját, amelyek együttesen a globális búzaexport mintegy harminc százalékát teszik ki.

Zelenszkij később szintén megvitatta a kikötők helyzetét, az élelmezésbiztonságot és a védelmi együttműködést Erdoğannal.

„Egyértelműen egyetértünk a béke helyreállításának szükségességében. Nagyra értékeljük Törökország segítségét ebben a folyamatban” – közölte Zelenszkij Twitteren.

Mi köze Putyinnak a rejtélyes módon eltűnt kokainszállítmányhoz?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:41 0:00
Készült a Reuters és az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG