Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódnak a harcok Donyeck és Harkiv környékén, az oroszok szabotázsról beszélnek


Kutya áll egy rakétatalálatot kapott ház előtt Kramatorszkban, Donyeck megyében 2022. augusztus 16-án
Kutya áll egy rakétatalálatot kapott ház előtt Kramatorszkban, Donyeck megyében 2022. augusztus 16-án

Az orosz erők polgári célpontokat lőttek Harkiv térségében, miközben próbálnak előrenyomulni Donyeck megye keleti része felé – közölte az ukrán hadsereg. Moszkva szerint szabotázs okozta a robbanást egyik katonai támaszpontján a Krím félszigeten. Kijev is utalt arra, hogy köze volt az esethez.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara arról számolt be, hogy az orosz erők légi- és tüzérségi csapásokat hajtottak végre Sztarij Szaltov és Moszpanovoj közelében a harkivi területen, hozzátéve, hogy az oroszok támadást indítottak Lebjazsi és Bazalijvka közelében, ahol folytatódnak a harcok.

Donyeck megyében az orosz csapatok Bogorodicsnijnál próbáltak előretörni, de vissza kellett vonulniuk – jelentette a vezérkar, hozzátéve, hogy Mazanivka és Novodmitrivka közelében folytatódtak a harcok.

Az oroszok Bahmut és Novopavliv irányába összpontosítják támadásaikat, hogy javítsák taktikai pozíciójukat Kramatorszk és Avdijivka felé – közölte az ukrán hadsereg.

Moszkvában a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy augusztus 16-án felrobbant egy orosz lőszerraktár a megszállt Krímben, legalább két ember megsebesült, és több ezer embert evakuáltak a közeli településekről.

A minisztérium szabotázsról beszél annak ritka beismeréseként, hogy Ukrajnához hű fegyveres csoportok rongálják a katonai logisztikát és az utánpótlási vonalakat az ellenőrzése alatt álló területen.

Ukrán tisztviselők nyilvánosan vagy közvetlenül nem vállalták a felelősséget az incidensekért, de többen is azt sugallták, hogy Kijevnek köze volt hozzájuk.

2014-ben foglalta el és annektálta Oroszország a Krímet. Nemzetközileg továbbra is Ukrajna területeként tartják számon, ám Moszkva súlyos megtorlással fenyegetőzött bármilyen támadásért a félszigeten.

Ukrán elit egység az ellenséges vonalak mögött

A robbanásokat követően Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 16-i éjszakai beszédében felszólította a megszállt területeken élő ukránokat, hogy tartsák magukat távol az orosz hadsereg Krímben található katonai létesítményeitől.

„Mindennap és minden éjjel újabb hírek jönnek robbanásokról a betolakodók által ideiglenesen elfoglalt területen” – mondta Zelenszkij, anélkül hogy elismerte volna a közvetlen felelősséget a robbanásokért. Szerinte különböző okai lehetnek, köztük a hozzá nem értés.

„De mindegyik ugyanazt jelenti: a megszállók logisztikájának, lőszereinek, katonai és egyéb felszereléseinek, valamint parancsnoki helyeinek megsemmisítése a mi embereink életét menti meg” – mondta.

Korábban a New York Times egy meg nem nevezett „magas rangú ukrán tisztviselőt” idézett, aki arról beszélt, hogy a robbanásokért az ellenséges vonalak mögött működő ukrán elit katonai egység a felelős.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij másik vezető tanácsadója Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a legutóbbi robbanások arra emlékeztetnek, hogy „az oroszok által megszállt Krím a raktárakról, a robbanásokról, a betolakodók és tolvajok halálának nagy kockázatáról szól”.

„Amit ellopnak, az nem hoz boldogságot” – mondta később Podoljak az ukrán televíziónak.

Az incidensek nagyjából egy héttel azután történtek, hogy megmagyarázhatatlan robbanások sorozata rázta meg az orosz Szakij légi támaszpontot a Krím nyugati részén, és megsemmisített számos orosz harci repülőgépet.

Senki nem erősítette meg, hogy mi okozta ezeket a robbanásokat, de a műholdfelvételeken kiterjedt pusztulás nyomai láthatók a bázison.

A Dzsankoj körzet mintegy ötven kilométerre van az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszon megyétől.

Harctéri beszámoló a tankok legénységétől
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:27 0:00
Készült a Crimea.Realities, a Szabad Európa/Szabadság Rádió ukrán szolgálatának projektje és az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG