Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin az Egyesült Államok hegemóniáját bírálta, és az egypólusú világ végét jósolja


Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Army-2022 haditechnikai fórum megnyitó ünnepségén a moszkvai Patriot kongresszusi és kiállítási központban 2022. augusztus 15-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Army-2022 haditechnikai fórum megnyitó ünnepségén a moszkvai Patriot kongresszusi és kiállítási központban 2022. augusztus 15-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az ukrajnai ellenségeskedés meghosszabbítását ösztönzi annak érdekében, hogy fenntartsa globális hegemóniáját.

Egy biztonsági konferencián, amelyen afrikai, ázsiai és latin-amerikai katonai tisztviselők vettek részt, Putyin megismételte régóta hangoztatott állítását, miszerint azért küldött csapatokat Ukrajnába, mert Washington oroszellenes bástyává változtatta az országot.

„Konfliktusokra van szükségük, hogy megőrizzék hegemóniájukat – ezzel vádolta Putyin Washingtont. – Ezért tették az ukrán népet ágyútöltelékké. Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az Egyesült Államok megpróbálja elnyújtani a konfliktust, pontosan ugyanúgy cselekszik, ahogy Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában próbál konfliktust szítani” – tette hozzá.

A beszéd az orosz elnök legújabb kísérlete arra, hogy támogatást gyűjtsön a nyugati szankciók közepette, amelyek az orosz gazdaságot, a pénzügyi rendszert, valamint kormányzati intézményeket, vezető tisztviselőket és vállalatokat sújtják.

Putyin párhuzamot vont az Ukrajnát támogató Egyesült Államok és Nancy Pelosi amerikai házelnök nemrég tett tajvani látogatása között, azzal vádolva Washingtont, hogy mindkettő egy állítólagos próbálkozás a globális instabilitás gerjesztésére.

„Az amerikai kaland Tajvanon nem csupán egy felelőtlen politikus utazása volt. Egy szándékos és tudatos amerikai stratégia része volt, amelynek célja a helyzet destabilizálása és káosz okozása a régióban és az egész világon, erős példája annak, hogy nem tiszteli más ország szuverenitását és a saját nemzetközi kötelezettségeit” – mondta Putyin.

Az orosz vezető azt állította, hogy a nyugati globalista elitek megpróbálják saját kudarcaikért Oroszországra és Kínára hárítani a felelősséget. Hozzátette: „bármennyire is próbálnak ragaszkodni a jelenlegi globalista modell haszonélvezői, kudarcra vannak ítélve”.

„Az egypólusú világrend korszaka a végéhez közeledik” – jelentette ki.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ugyanezen a konferencián felszólalva azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek mellett részletes hírszerzési információkat is megosztanak velük, valamint kiképzőket küldtek, hogy segítsék az ukrán hadsereget a fegyverrendszerek működtetésében.

„A nyugati hírszerzőügynökségek nemcsak célkoordinátákat adtak meg az ukrán csapások indításához, hanem nyugati szakemberek felügyelték ezeknek az adatoknak a bevitelét a fegyverrendszerekbe” – mondta Sojgu.

„Abszolút hazugságként” utasította el azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország potenciálisan nukleáris vagy vegyi fegyvereket vethet be a konfliktusban.

„Katonai szempontból nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában a kitűzött célok eléréséhez – mondta Sojgu. – Az orosz nukleáris erők fő feladata az elrettentés biztosítása egy nukleáris támadással szemben” – tette hozzá.

Sojgu közölte, hogy az Oroszország által végrehajtott vegyi támadásról szóló állítások ugyancsak abszurdnak számítanak, mert Moszkva a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződéssel összhangban teljesen felszámolta vegyifegyver-készleteit.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG