Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódó orosz bombázások, vizsgálják az amerikai hírszerzési adatok kiszivárgását


Ukrán katonák Bahmut környékén 2023. április 6-án
Ukrán katonák Bahmut környékén 2023. április 6-án

Az inváziós erők ismét heves légi- és tüzérségi csapásokat mértek a kelet-ukrajnai frontvonalon lévő településekre, miközben Washington fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy azonosítsák az ukrán ellenoffenzívát is érintő titkos hírszerzési iratok kiszivárgásának forrását.

A Donyecki területen a védelmi erők ötvenkét újabb ellenséges támadást vertek vissza az elmúlt nap során a kijevi vezérkar tájékoztatása szerint.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka közölte, hogy a megszállók az úgynevezett felperzselt föld taktikáját alkalmazzák, amelyet már Szíriában is megtapasztalhatott a világ. „Házakat és egyéb célpontokat pusztítanak el légitámadással és tüzérségi ágyúzással” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy bár a csaknem nyolc hónapja ostromlott Bahmutban mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, a helyzet „nehéz, de kezelhető”.

Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által jórészt elcsatolt Donyecki terület megbízott vezetője arról számolt be, hogy a település nagyjából háromnegyede már a megszállók ellenőrzése alatt áll, azonban még túl korai lenne Bahmut elestéről beszélni.

Emellett a közeli Avdijivkát is nagy erőkkel támadják az inváziós csapatok, a legutóbbi rakétacsapások következtében például összeomlott egy többemeletes épület.

„Az oroszok porig rombolták Avdijivkát. Összesen mintegy 1800 ember maradt a településen, akiknek nap mint nap veszélyben van az életük” – hangsúlyozta Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.

Avgyijivka helyben maradt lakosait arra kérik, hogy meneküljenek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:28 0:00

A Bahmuttól nyugatra első jelentősebb településnek számító Csasziv Jarban sem maradt épen sok épület. Helyszíni tudósítások szerint az élelmiszersegélyért sorban állóknak már a szemük sem rebben az ágyúzás hangjára.

„Ijesztőbb volt, mostanra hozzászoktunk. Már oda sem figyelünk rá” – mondta egy ötvenéves humanitáriussegély-munkás.

Ehhez kapcsolódóan: Miközben dúlnak a harcok a fronton, ezrek csatlakoztak az ukrán rohamegységekhez

Az orosz hadsereg már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erővel próbálja bevenni az egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost, ahol gyakorlatilag utcáról utcára mozog előre-hátra a frontvonal.

A háború előtt még hetvenezres lakosságú, mára szinte teljesen kiürült és lerombolt bányaváros elfoglalásának elemzők szerint nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Eközben a CNN amerikai hírcsatorna úgy értesült, hogy az ukrán hadvezetésnek módosítania kellett régóta tervezett ellenoffenzívájának egyes elemeit, miután titkosított hírszerzési iratok szivárogtak ki az Egyesült Államokban.

Bennfentes források szerint nagy erőkkel próbálják felderíteni a szivárgás forrását, illetve az amerikai hatóságok felülvizsgálják a hasonlóan bizalmas dokumentumok kezelésének módját.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó leszögezte, hogy a stratégiai tervek nem változtak, azonban bizonyos taktikai vonatkozások módosulhatnak.

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselők arról beszéltek, hogy a gyanú szerint amerikai állampolgár lehet a szivárogtató, de nem zárható ki oroszbarát aktorok részvétele sem.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a történteket, mindössze annyit mondott, hogy „mindig mindent Oroszországra akarnak kenni”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG