Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódó ostrom Bahmutban, dróncsapások Kijevben


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. április 13-án
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. április 13-án

Az orosz hadsereg a súlyos veszteségek ellenére is nagy erőkkel folytatta offenzíváját a kelet-ukrajnai Donyecki területen, miközben a kijevi és a poltavai térségben az újabb dróntámadások következtében károk keletkeztek az infrastruktúrában.

Az ukrán légvédelem több iráni gyártású, pilóta nélküli repülőgépet lelőtt Kijev felett. „Huszonöt nap szünet után Ukrajna újabb ellenséges légicsapást szenvedett el, nyolc drónt azonosítottak és szedtek le” – közölte Szerhij Popko, a területi katonai adminisztráció vezetője Telegramon, hozzátéve, hogy az első jelentések szerint nem voltak áldozatok.

Eközben a keleti Poltava térségében becsapódott egy Shahed típusú kamikazedrón, megrongálva a civil infrastruktúrát. Dmitro Lunin területi kormányzó tájékoztatása szerint a mentőszolgálatok dolgoznak a keletkezett tűz megfékezésén, de halálos áldozatok nincsenek.

Donyeckben továbbra is a Bahmut–Avgyijivka–Marjinka vonalon dúlnak a leghevesebb összecsapások. Az inváziós erők már hosszú hónapok óta próbálnak áttörni.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszállók súlyos veszteségeik ellenére folytatták eddig kudarcos támadásukat a térségben, és az elsődleges fókusz továbbra is Bahmuton van. Az elmúlt 24 órában több mint hatvan előretörést akasztottak meg a védelmi erők.

Péntekre összehívták az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport soron következő ülését Németországban, ahol az országot támogató mintegy ötven szövetséges állam tárgyal a katonai segítségnyújtás fokozásáról.

A találkozón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz, aki előző nap ellátogatott Kijevbe, a háború kezdete óta először. A vizit során hangsúlyozta, hogy Ukrajna jövője az észak-atlanti szövetségben van, de erre vonatkozóan konkrét dátumokat vagy menetrendet nem vázolt fel.

Leszögezte, hogy a katonai szervezet támogatni fogja Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcában, amíg csak szükséges.

„Hadd fogalmazzak világosan: Ukrajna jogos helye az euroatlanti családban van. Ukrajna jogos helye a NATO-ban van. És idővel támogatásunk ezt lehetővé is fogja tenni” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna egyszer a NATO tagja lesz – mondta Kijevben a szövetség főtitkára

„A NATO önök mellett áll ma, holnap és addig, amíg csak szükséges” – tette hozzá, rámutatva, hogy a szövetség tagjai több tízezer ukrán katonát kiképeztek és 65 milliárd dollárnyi védelmi támogatást nyújtottak eddig.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint már „ideje lenne”, hogy országa megkapja a meghívót a NATO-csatlakozásra. „Nincs egyetlen objektív akadálya sem az Ukrajna meghívására vonatkozó politikai döntésnek” – vélekedett.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG