Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódó tüzérségi támadások Ukrajnában, újabb kilőtt drónok Moszkva közelében


Megemlékezés az elesett ukrán katonákról Zaporizzsjában 2023. július 28-án
Megemlékezés az elesett ukrán katonákról Zaporizzsjában 2023. július 28-án

Az utóbbi nap folyamán több mint harminc közvetlen harctéri összecsapásra került sor Ukrajnában, miközben Oroszországból újabb dróntámadásokról érkeztek hírek.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az ellenség több mint tizenöt települést támadott a körülbelül két hónapja megindított ellenoffenzíva középpontjában lévő Zaporizzsjai, illetve tízet a Herszoni területen.

A tájékoztatás szerint a védelmi vonalak szilárdan tartanak a keleti Donyecki területen lévő Bahmutnál, ahol a megszállók nagyjából tizenöt települést ágyúztak kedd óta.

Mint írták, a sikeres harctéri műveletek jelentősen fokozták az orosz veszteségeket, különösen az ugyancsak keleti Luhanszki területen lévő Szvativszkij és Kreminszkij körzetében.

Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki közigazgatás vezetője tudatta, hogy Nikopol éjszakai bombázásában egy 18 éves férfi életét vesztette, valamint hárman megsebesültek.

A Kreml eközben bejelentette, hogy szerdára virradóra elhárítottak két ukrán dróntámadást a moszkvai régióban.

„Megpróbáltak a város fölé berepülni két harci drónnal. Mindkettőt lelőtte a légvédelem. Az egyiket a domogyedovói körzetben, a másikat a minszki országútnál” – mondta az orosz főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin.

A védelmi minisztérium által később kiadott közleményben úgy fogalmaztak, hogy „megakadályozták a kijevi rezsim arra irányuló kísérletét, hogy terrortámadást hajtson végre pilóta nélküli eszközökkel”.

Áldozatokról vagy anyagi károkról nem érkeztek jelentések.

Kijev általában nem kommentálja a hasonló oroszországi támadásokat, most sem tette.

Volodimir Zelenszkij arról tájékoztatott, hogy már kilencre emelkedett a hétfői pokrovszki kettős orosz rakétacsapás halottainak száma, a sebesülteké pedig nyolcvankettőre.

Oroszország a háború kezdete óta vet be tüzérséget és rakétákat is ugyanazon célpont ellen, körülbelül harminc perc különbséggel, és gyakran találja el a helyszínre siető mentőegységeket. A szakzsargonban dupla koppintásnak nevezett taktikát az oroszok a szíriai polgárháborúban is alkalmazták.

Ehhez kapcsolódóan: Dupla koppintás – Ukrajna szerint mentőosztagokat támadtak az oroszok

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az első támadást követően a mentésben dolgozók célba vevése arra mutat, hogy ez „tudatos döntés volt a terroristák részéről, hogy a legnagyobb fájdalmat és a legnagyobb pusztítást okozzák”.

„Oroszországra ezért maximális felelősség hárul” – szögezte le.

A részben megszállt kelet-donyecki területen fekvő Pokrovszk központjában lakóházak, adminisztratív épületek, szállodák és üzletek is megrongálódtak.

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) azt írta friss értékelésében orosz bloggerek értesülései alapján, hogy az ukrán hadsereg korlátozott átkelést hajtott végre a Dnyeper folyón, és partra szállt a túloldalon, Herszonban.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna célja, hogy kifárassza a belső harcok által megzavart orosz hadsereget

A washingtoni székhelyű think tank aláhúzta: „Nem tudni, hogy az ukrán katonáknak sikerült-e tartósan megvetniük a lábukat a keleti parton.”

XS
SM
MD
LG