Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódtak a traktoros tüntetések Spanyolországban és Lengyelországban


A lengyel gazdák blokád alá vették az Ukrajnával közös határátkelőhelyet, Dorohuskot. 2024. február 9.
A lengyel gazdák blokád alá vették az Ukrajnával közös határátkelőhelyet, Dorohuskot. 2024. február 9.

Spanyolországban és Lengyelországban a mezőgazdasági termelők pénteken tovább tüntettek az EU agrárpolitikája ellen. A gazdák intézkedéseket követeltek a termelési költségek növekedése, a hasznuk csökkenése és a nem uniós országok szerintük tisztességtelen versenyelőnye ellen.

Hasonló tiltakozások voltak az elmúlt hetekben más EU-tagállamokban is. A gazdák kifogásolják, hogy a 27 tagú unió környezetvédelmi és más politikái pénzügyi terhet rónak rájuk, és ez drágábbá teszi a termékeiket az EU-n kívülről érkező importárunál.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete az elmúlt hetekben engedményeket tett, például azokban a terveiben, amelyek felére csökkentenék a növényvédő szerek és más veszélyes anyagok használatát. Ennek ellenére a tiltakozások továbbterjedtek.

Lengyelországban, ahol az Ukrajnából érkező olcsó gabona, tej és egyéb termékek behozatala váltott ki különösen nagy haragot, a gazdálkodók traktorokkal közlekedtek fel-alá az országban, hogy lelassítsák a forgalmat és elzárják a főbb utakat. Néhány traktoron Az EU politikája tönkreteszi a lengyel gazdákat felirat volt látható.

Az ukrán határon, Hrebenne átkelőnél és az ország szintén keleti részén fekvő Dorohusknál traktorokkal zárták el az utakat, csak a forgalom elenyésző részét engedték át.

Nyugat-Lengyelországban, Poznań városában a rendőrség becslése szerint mintegy 1400 traktor lepte el az utcákat, és hajtott a vajdaság kormányzójának irodájához. A tiltakozók gyertyákat gyújtottak, és egy koporsót helyeztek el, amely a lengyel mezőgazdaság halálát jelképezte, valamint egy trágyával teli talicskát, amelybe uniós zászlót tűztek. Erőszakról nem érkezett jelentés.

Czesław Siekierski mezőgazdasági miniszter azt mondta: megérti a sérelmeket, és tárgyalni fog a gazdákkal, akik azt mondják, hogy a lengyel vásárlók nevében is tiltakoznak.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes lemondásra szólította fel Janusz Wojciechowskit, Lengyelország korábbi mezőgazdasági miniszterét, az EU mezőgazdasági biztosát. Wojciechowski eddig nem reagált.

Ehhez kapcsolódóan: Így szóltak bele a gazdák az európai választásokba

A szervező, az Egyéni Gazdák Szolidaritás Szakszervezete szerint az uniós politika váltotta ki a tiltakozást.

„A tiltakozás az Európai Unió politikája, az európai zöldmegállapodás, valamint az ellen a politika ellen irányul, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlását Ukrajnából” – mondta Adrian Wawrzyniak, a szakszervezet szóvivője az Associated Pressnek.

Hozzátette, hogy a gabonatározók tele vannak ukrán gabonával, emiatt az árak negyven százalékkal estek 2023-ban. Csökkent a kereslet a lengyel cukor, tej és hús iránt, aminek következtében a gazdálkodók visszafogják a beruházásaikat.

A gazdálkodókat az is aggasztja, hogy az EU zöldmegállapodása, amely korlátozza a vegyszerek használatát és az üvegházhatású gázok kibocsátását, szerintük a termelés és a bevételek csökkenését fogja eredményezni. Azt mondják, hogy az az uniós követelmény, amelynek értelmében a termőföldek négy százalékát a biodiverzitás és a tájvédelem érdekébe kell állítani, szintén negatív hatással lesz a termelési eredményeikre.

Spanyolországban hasonló akciókat szerveztek a mezőgazdasági termelők a tüntetések immár negyedik egymást követő napján.

A spanyol gazdálkodók az uniós politikák bírálata mellett azt is kifogásolják, hogy a kormány nem tartatja be azt a törvényt, amely garantálná, hogy a nagy szupermarketek nagykereskedelmi bevásárlói tisztességes árat fizessenek a termékeikért, miközben a fogyasztói árak szárnyalnak.

A pénteki tüntetések Spanyolország északi részén, Oviedo, Pamplona és Zaragoza körül összpontosultak – a traktorok több városi utcán és ingázók által használt úton hiúsították meg a forgalmat. Sok helyen a gazdák még éjjelre sem hagyták abba a tiltakozást.

Egy csoport, amely nem tartozik a három fő spanyol mezőgazdasági szervezet egyikéhez sem, arra szólította fel a gazdákat, hogy éjfélkor induljanak Madridba, és tiltakozzanak szombaton Pedro Sánchez miniszterelnök szocialista pártjának székháza közelében.

A tüntetések várhatóan a következő hetekben is folytatódnak, a fővárosban február 21-re nagyszabású tiltakozást szerveznek.

Spanyol médiajelentések a tiltakozások nagy részét konzervatív és kemény jobboldali csoportokhoz kötik.

A rendőrség tájékoztatása szerint húsz embert tartóztattak le az e heti tüntetéseken.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG