Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fordulatot hozott a megismételt polgármester-választás Kalocsán, több helyen újráztak vasárnap


A szavazóhelyiségek munkatársai Budapesten ellenőrzik a szavazatszámlálást az európai parlamenti és önkormányzati választások idején, 2024. június 9-én (képünk illusztráció)
A szavazóhelyiségek munkatársai Budapesten ellenőrzik a szavazatszámlálást az európai parlamenti és önkormányzati választások idején, 2024. június 9-én (képünk illusztráció)

Jogszabálysértés miatt hat településen ismételték meg vasárnap a polgármester-választást, két településen a roma települési nemzetiségi választást, egy településen pedig az egyéni listás választást.

Kalocsán Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltje nyerte a megismételt polgármester-választást; a 10-es és a 11-es szavazókörben meg kellett ismételni a voksolást. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján közölte, hogy a szavazókörök összesített adatai alapján a győztes 2423, míg Filvig Géza, a Fidesz–KDNP jelöltje 2257, Szabó Patrik, a Mi Hazánk jelöltje pedig 142 szavazatot kapott.

Júniusban Filvig Géza megelőzte Bagó Zoltánt, míg Szabó Patrik akkor is a harmadik volt. A település 12.382 választópolgárából 7664 élt a választójogával, 2835 érvénytelen szavazat volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penészleken a független Biró Péter nyerte meg a vasárnap megtartott megismételt polgármester-választást. A győztes jelölt 341 szavazatot szerzett, kihívója, a települést eddig vezető Klenik Sándornéra (Fidesz–KDNP) 308-an szavaztak. A 810, névjegyzékben szereplő választópolgárból 653-an járultak az urnák elé, érvényesen 649-en, érvénytelenül négyen voksoltak.

A Pest vármegyei Nagytarcsán a 4. számú szavazókörben vasárnap megismételt választás eredménye alapján Barna Ervin (független) lett a település polgármestere. A községben június 9-én tartott polgármester-választást is Barna Ervin nyerte, de a voksolást a 4-es szavazókörben jogszabálysértés miatt meg kellett ismételni, és most nagyobb különbséggel nyert.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok alapján a szavazókörben a névjegyzékben szereplő 1250 választópolgárból 607-en szavaztak, Barna Ervin 464 voksot kapott, Kiss Attila (Nagytarcsáért Egyesület) pedig 142-t. Egy szavazat érvénytelen volt.

A megismételt szavazások a helyi önkormányzati választáson mintegy tízezer, a nemzetiségi választásokon pedig csaknem hétszáz választópolgárt érintettek, őket a helyi választási irodák a helyben szokásos módon tájékoztatták arról, hogy meg kell ismételni a négy héttel ezelőtti voksolást.

A Somogy vármegyei Nemesdéden és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegiben az egész településen megismételték a polgármester-választást, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ópályiban a 2. számú szavazókörben voksoltak újra. A Somogy vármegyei Fonyódon az egyéni listás választást ismételték meg, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállóban pedig a roma települési nemzetiségi választást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG