Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraszámolják a főpolgármester-választás szavazatait


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és családja, illetve Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt leadja szavazatát a június 9-i választáson
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és családja, illetve Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt leadja szavazatát a június 9-i választáson

Az Alkotmánybíróság pénteki határozata nyomán vasárnap délután már döntött is a Kúria: elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását és újraszámlálását.

A munkát a Nemzeti Választási Bizottság fogja elvégezni, a főpolgármester-választás eredményét az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján állapítják majd meg. A Kúria végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye. A Kúria határozatát itt olvashatják.

Az előzményekről itt írtunk. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán reagált a vasárnapi döntésre. Többek között azt írta, hogy erős garanciák kellenek az újraszámláláshoz. „Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban” – tette hozzá.

A főpolgármester azt is megjegyezte, hogy az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor egy nap alatt átnézett.

Vitézy Dávid az Alkotmánybíróság döntése után azt írta közösségi oldalán, hogy természetesen elfogadja a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként létrejövő végleges jogerős eredményt.

XS
SM
MD
LG