Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Főváros: Orbán Viktor egy nem létező szerződésre hivatkozik a Lánchíd-felújítás támogatása ügyében


A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án
A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án

Orbán Viktor miniszterelnök egy szerződésre hivatkozott, amikor az év végi Kormányinfón arról kérdezték, hogy megkapja-e a főváros a kormány által ígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújításához. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint a kormány nem kötött támogatási szerződést a fővárossal, és nem is fizetett, a felújított útpálya pedig megnyílt 18 hónap után.

Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tudja, hogy a kormány nem kötötte meg a támogatási szerződést a Fővárosi Önkormányzattal, bár erre számtalan ígéretet tett, de végül nem történt meg. Ez nem a fővároson múlt, ők minden adatot beküldtek – mondta a Szabad Európának Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arra reagálva, hogy Orbán Viktor egy szerződésre hivatkozott, amikor a Lánchíd felújításához megígért hatmilliárd forintos kormányzati támogatásról kérdezték.

Mint mondta, még az előző városvezetés idején született egy kormányhatározat a Lánchíd és a budai Váralagút együttes felújításáról, abban szerepelt a maximum 18 hónapos határidő a forgalom korlátozására. A felújítás végül másképp, csak a Lánchíd felújításával valósul meg, így szerinte a mostani beruházásra ez a kormányhatározat nem érvényes.

Tüttő Kata szerint a már nem működő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában a kormány képviselője az új városvezetésnek is megígérte, hogy a kormány támogatási szerződést köt a fővárossal, biztosítja a hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, és módosítja a kormányhatározatot. Ezek közül egyik sem történt meg – tette hozzá.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2020. október 15-i ülésén hozott határozatában ugyanakkor szerepel, hogy a tanács „fenntartja annak szükségességét, hogy a felújítással érintett közúti szakaszon a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.

A 18 hónap pénteken járt le, és ahogy beszámoltunk róla, a Lánchíd felújított útpályáját megnyitották, de tesztjelleggel egyelőre nem engedték vissza az autókat, mondván, fél év után megkérdezik a fővárosiakat, hogy jobb-e autók nélkül a Lánchíd, vagy sem.

Tüttő Kata szerint a kormány több ponton nem tartotta be, amit ígért, és most ők mondják, hogy egy pontot nem teljesített a főváros, miközben nincs is érvényes támogatási szerződés, ugyanakkor az útpálya elkészült határidőre, a buszok nagyobb kapacitással járnak rajta, valamint a kerékpárosok, motorosok és taxisok is használhatják.

„Van egy szerződés valóban, majd a jogászok megnézik, mi következik abból” – mondta Orbán Viktor az év végi Kormányinfón a támogatással kapcsolatos kérdésre.

A felújítással kapcsolatban úgy fogalmazott: „Igazi magyar hungarikum, felújítottuk, rengeteg pénzt költöttünk rá, és most se autóval, se gyalog nem lehet rajta átenni, ez óriási. Az egyetlen jó hír, hogy a halak szabadon közlekedhetnek.”

A Lánchíd felújítása még tart, a gyalogosok a 2023. őszi befejezés után használhatják a hidat, az autók visszaengedéséről pedig a végleges forgalmi rend kialakításakor döntenek.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG