Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Francia bírálat Orbán népszavazási tervére


Clément Beaune Luxembourgban
Clément Beaune Luxembourgban

Aggodalmát fejezte Orbán Viktor népszavazásról szóló bejelentése miatt a francia EU-ügyekért felelős miniszter. Clément Beaune szerint a népszavazás különböző kérdések összemosásával legitimálná a melegeket megbélyegző törvényt.

Franciaország európai ügyekért felelős minisztere, Clément Beaune pénteken, az EU-tagországok uniós minisztereinek szlovéniai találkozójára érkezve kritizálta Orbán Viktor szerdai, népszavazás kiírásáról tett bejelentését. A népszavazás összefügg azzal a júniusban megszavazott törvénnyel is, amely a pedofíliát a homoszexualitással összemosva korlátozza például az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos médiatartalmak közzétételét és az iskolai felvilágosító programok szervezését.

„Aggódom a június közepén elfogadott törvény miatt, amelyről most egy népszavazást is indítana a magyar kormány, amely azonban valójában nem pontosan erről a törvényről szól majd” – mondta Beaune.

Korrupció miatt blokkolják az uniós forrásokat

A magyar miniszterelnök szerdán a Facebookon jelentette be, hogy általa „gyermekvédelminek” nevezett népszavazást kezdeményez. Erre elmondása szerint azért van szükség, mert az Európai Bizottság támadásokat indított az LMBTQ-törvény miatt.

Valójában a szóban forgó törvény kapcsán nem indult eljárás Magyarország ellen, bár az uniós szervek nem tartják kizártnak egy kötelezettségszegési eljárás megindítását, mivel a törvény sértheti az EU alapjogi chartáját, az esélyegyenlőségre és a szabadpiaci versenyre vonatkozó előírásokat.

Ugyanakkor az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a koronavírus-járvány utáni helyreállítási források folyósítását Magyarországnak, ennek oka azonban nem ez a törvény, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupció elleni fellépéssel, a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos hiányosságok. A bizottság jelentése ezért igazságügyi reformhoz, valamint az OLAF által feltárt korrupciós ügyek kivizsgálásához köti a kifizetés elindítását.

Hatályos törvényekről szól

Az Orbán által bejelentett népszavazás az alábbi kérdésekből állna: Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A Telexnek nyilatkozó szakértők szerint a kérdésekben szereplő ügyeket valójában már most is hatályos törvények szabályozzák. Például a kiskorúak fejlődését befolyásoló szexuális médiatartalmakat már az 1996-os médiatörvény óta nem lehet korhatár nélkül bemutatni.

Clément Beaune azért is bírálta a népszavazást, mert szerinte különböző kérdéseket mos össze azért, hogy biztosítsa a „nem” szavazatok többségét.

XS
SM
MD
LG