Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tekintélyes magyar egyetem állt ki az LMBTQ-közösség mellett


A budapesti Corvinus egyetem központi épülete 2012. október 31-én
A budapesti Corvinus egyetem központi épülete 2012. október 31-én

Közös nyilatkozatban ítélték el a homofób kitételekkel teletűzdelt pedofiltörvényt és vállalnak szolidaritást a magyarországi LMBTQI-közösséggel a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói. Először fordul elő, hogy egy alapítványi formába átszervezett egyetem oktatókarának több tagja nyíltan kiáll egy kormányzati törekvéssel szemben.

Cikkünk megjelenéséig már 111-en – egyetemi tanárok, professzorok, adjunktusok, tanársegédek – írták alá azt a nyilatkozatot, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem polgáraiként jegyeznek, és amelyben elítélik az Országgyűlés által június 15-én elfogadott „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényt, és szolidaritást kívánnak vállalni a magyarországi LMBTQI-közösséggel.

„Kirekesztő és intoleráns"

A nyilatkozat megfogalmazói és aláírói szerint, ahogyan arra számos civil szervezet és közéleti szereplő mellett az ELTE TÁTK Szociológia Doktori Iskolában dolgozók is felhívták a figyelmet,

„a törvény megengedhetetlenül összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a nemi identitás megválasztására irányuló törekvéssel".

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a sokszínűség, a tolerancia, az őszinte és párbeszéden alapuló tudásmegosztás olyan alapvető értékek, amelyek az egyetemek meghatározó értékei évszázadok óta. A jelen törvény ezen értékekkel ellentétes értékrenden alapszik, kirekesztő és intoleráns.

Mint írják, elfogadhatatlan számukra, hogy a törvényhozó stigmatizálni kívánja a homoszexualitást vagy a nemi identitás megváltoztatásának igényét, illetve korlátozni a gyermekek homoszexualitással kapcsolatos információkhoz való hozzáférését.

A nyilatkozat aláírói és szerzői úgy látják, hogy a magyar Országgyűlés által elfogadott törvény „korlátozza a szülőket, az iskolákat és a civil szervezeteket ezeknek az információknak az átadásában, megkérdőjelezi a magukat homoszexuálisnak valló kamaszok jogát szexuális identitásuk kinyilvánítására és megélésére, sérti az állampolgári jogegyenlőség elvét és az önazonosság megválasztásának szabadságát".

A nyilatkozat azzal zárul, hogy egyetemi polgárként kinyilvánítják elkötelezettségüket a tolerancia és a befogadás értékei mellett, és szolidaritást vállalnak a megbélyegezni kívánt embertársaikkal.

„Ezután is szívesen fogadunk egyetemünkön minden hallgatót, oktatót és munkatársat, szexuális irányultságától és nemi identitásától függetlenül" – áll a nyilatkozatban, amelyről a hvg.hu megjegyzi, először fordul elő, hogy egy alapítványi formába átszervezett felsőoktatási intézmény oktatói, kutatói és alkalmazottai nyíltan kiállnak valamely kormányzati törekvéssel szemben.

Perintfalvi Rita: "Jóvá kell tenni azokat a károkat, amiket az egyház okozott az áldozatoknak"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:47 0:00

A kormány a gyermekvédelemmel érvel

Mint arról több cikkben és videóban is beszámoltunk, a kormány azzal érvel, hogy Magyarországon egyetlen felnőttet sem érhet kirekesztés szexuális hovatartozása miatt, a törvénnyel, amely a kormányzati narratíva szerint gyermekvédelmi törvény, a 18 év alattiakat védik, ami az állam kötelessége, míg a gyermeknevelés, így gyermek szexuális felvilágosítása is a szülő joga és felelőssége.

Mint arról beszámoltunk, az utolsó pillanatban a szexuális kisebbségek jogait súlyosan sértő módosításokkal teletűzdelt, többezres tüntetést kiváltó pedofiltörvényről az Európai Parlament vitanapot tartott, az Európai Unió pedig bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a melegek alapvető jogainak megsértése miatt.

A kormány mindezt az ország ellen irányuló újabb brüsszeli támadásként értékeli. Orbán Viktor például legutóbb úgy fogalmazott, Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek iskolai szexuális felvilágosítását, és az Európai Unió azt akarja, hogy ez Magyarországon is így legyen.

A kormány ezért népszavazást tart a témában. Arról, hogy a „gyermekvédelmi" népszavazásként aposztrofált referendumban milyen kérdéseket tesz fel a kormány, az alábbi cikkben olvashat.

XS
SM
MD
LG