Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Francia választási eredmények: senki sem látta, hogy ez következik, de még nincs vége


Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője sajtótájékoztatót tart 2024. július 7-én
Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője sajtótájékoztatót tart 2024. július 7-én

Jóllehet arra senki sem számított, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülése (RN) megszerzi a többséget az 577 tagú parlamentben, az előrejelzések azt vetítették előre, hogy az első helyen végez kétszáz feletti mandátummal. Ám ha hinni lehet a korai, de többnyire megbízható francia exit poll eredményeknek, maximum 150 képviselővel a harmadik helyre szorulnak.

Helyette a nagy győztes a nemrégiben létrehozott baloldali szövetség, az Új Népi Front (NFP) – a zöldek, a szociáldemokraták, a kommunisták és a baloldali lázító, Jean-Luc Mélenchon Engedetlen Franciaországának (LFI) – nehezen kezelhető koalíciója lett, amely az előrejelzések szerint közel kétszáz választott képviselőt küldhet a parlamentbe.

Úgy tűnik, még Macron centrista Ensemble (Együtt) koalíciója is megelőzte Le Pent.

Mi okozta ezt a meglepetést?

Először is a 67 százalékos részvételi arány a legmagasabbnak bizonyult a francia parlamenti választásokon ebben az évszázadban. Egyértelműnek tűnik, hogy az ország történetének legmeghatározóbb szavazásáról szóló narratíva mozgósította és felvillanyozta az RN-ellenes választókat.

Aztán ott van az úgynevezett Köztársasági Front, a nem hivatalos, ám sikeres RN-ellenes együttműködés több mint kétszáz választókerületben annak a reménybeli képviselőnek a támogatására, akinek a legnagyobb esélye volt arra, hogy legyőzze Le Pen jelöltjét.

Az RN gyakran boldogul olyankor, amikor több párt verseng egymással a jobbközéptől a baloldalig. Most sok helyen nélkülöznie kellett a felszabdalt terepet.

Ám miközben az exit poll eredmények nyomán Európában sokan fellélegeznek, az egésznek még koránt sincs vége.

Levágták Macron szárnyait, legalábbis belföldön

Egy ennyire megosztott parlamentben küzdeni kell majd egy működőképes kormány megalakításáért, hiszen a baloldali szövetség és Macron centristái nincsenek igazán egy platformon, nem is beszélve néhány pártról magán a szövetségen belül.

Ha létrejön egy koalíció, az gyenge és vélhetően zűrzavaros lesz. Ne zárjuk ki, hogy új választások jöhetnek egy év múlva, amikor a jog lehetővé teszi, és ne zárjuk ki azt sem, hogy Le Pen egy alkalmasabb pillanatra vár a pálya szélén – ez lehet egy új parlamenti választás éppúgy, mint a közelgő nagydíj: az új elnök megválasztása 2027-ben.

XS
SM
MD
LG