Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaországban betilthatják a haji diszkrimináció mindenfajta formáját


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A francia törvényhozás csütörtökön tárgyalja azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében senki nem részesülhetne hátrányos megkülönböztetésben haja hossza, textúrája, színe vagy stílusa miatt.

A javaslat benyújtói arról számoltak be, hogy törvény elfogadása támogató üzenetet küldene a feketéknek és mindazoknak, akiknek kedvezőtlen bánásmódban volt részük a munkahelyükön a hajviseletük miatt.

A jogalkotást a karib-tengeri Guadeloupe-ról származó Olivier Serva kezdeményezte, aki aláhúzta, hogy ezáltal Franciaország lehetne a világ első országa, ahol nemzeti szinten ismerik el a haji alapú hátrányos megkülönböztetést.

Ehhez kapcsolódóan: A kormány politikai támadásnak tekinti – betiltják az abaját a francia iskolákban

„Épp itt van az ideje. Ma még tovább megyünk a diszkrimináció korlátainak lebontásában” – jelentette ki a 43 éves Estelle Vallois egy párizsi fodrászszalonban.

A tervezet több pontjában hasonlít a több mint húsz amerikai szövetségi államban már érvényben lévő szabályozással.

A törvény kiterjesztené a már meglévő diszkriminációellenes előírásokat a munka- és a büntetőjogban, kifejezetten kitérve a különböző hajviseletekkel vagy akár a kopaszsággal szembeni megkülönböztetés tilalmára.

„Hátrányos megkülönböztetésnek, sztereotípiáknak és előítéleteknek vannak kitéve azok az emberek, akik nem felelnek meg az eurocentrikus sztenderdeknek” – mondta Serva, aki maga is fekete.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltanák a franciák a tájszólással beszélők diszkriminációját

A törvényhozás alsóházában már csütörtökön elfogadhatják a törvénytervezetet az Emmanuel Macron elnök vezette centrista párt és a baloldal támogatásával.

Egyes konzervatív és szélsőjobboldali törvényhozók ugyanakkor ellenzik a szabályozást, úgy vélekedve, hogy ezzel csak az amerikai faji gondolkodást importálnák az országba.

Az ellenzők szerint a francia jogszabályi környezet már most is elegendő védelmet biztosít az érintettek számára.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten is próbálták szabályozni a kérdést 2022-ben, a képviselőház akkor meg is szavazta a hajalapú diszkrimináció elleni tilalmat a foglalkoztatás, a lakhatás, az oktatás és a katonai szolgálat terén, a szenátusban azonban megakadt a folyamat a republikánusok tiltakozása miatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG