Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franco óta először kerülhet kormányra a szélsőjobb vasárnap Spanyolországban


A kormány ellen tüntetnek Madridban a Vox hívei 2022. november 27-én
A kormány ellen tüntetnek Madridban a Vox hívei 2022. november 27-én

Az Európai Unió legújabb olyan tagállamává tehetik Spanyolországot az előrehozott vasárnapi általános választások, amely a populista jobboldal felé mozdul el. Ez nagy váltást jelentene öt év baloldali kormányzás után.

Pedro Sánchez miniszterelnök azt követően írt ki előrehozott választásokat, hogy Spanyol Szocialista Munkáspártja és kis szélsőbaloldali koalíciós partnere, az Unidas Podemos (Együtt Képesek Vagyunk rá) vereséget szenvedett a helyi és regionális választásokon.

A május 28-i voksoláson a jobbközép Néppárt (PP) kapta a legtöbb szavazatot. Az általános választásokra vonatkozó közvélemény-kutatások folyamatosan a PP-t helyezik az első helyre – de a kormányalakításhoz valószínűleg a szélsőjobboldali Vox párt támogatására lenne szüksége.

Ehhez kapcsolódóan: „Azt akarom, hogy ne gyilkosként vonuljon be a történelembe” – Rehabilitálják a Franco-rezsim áldozatait

A koalíció először hozna vissza szélsőjobboldali erőt a spanyol kormányba azóta, hogy Francisco Franco tábornok, a Spanyolországot csaknem negyven évig vezető diktátor 1975-ben meghalt, és az ország demokráciává alakult.

A Néppárt és a Vox egyezsége alapján a két párt május óta mintegy 140 városban kormányoz közösen, és a korábbi egy mellett további két régiót is együtt irányítanak. Alberto Núñez Feijóo szenátor, a PP vezetője nem zárja ki az országos szintű együttműködést.

A Franco-rezsim alapelveit másolják

A korábbi PP-tag, 47 éves Santiago Abascal vezette Vox ellenzi az abortuszhoz való jogot, tagadja a klímaváltozást, és azt mondja, hogy a kormánynak fel kellene vennie a harcot a nemi erőszak ellen. A felmérések azt mutatják, hogy a párt ezen a hétvégén a harmadik helyen végezhet, ami királycsinálóvá tenné Abascalt.

Nagore Calvo Mendizabal, a londoni King’s College spanyol és európai politika és társadalom tanszékének vezető oktatója szerint a Vox kormányba kerülésének valószínűsége azt mutatja, hogy „a spanyolországi demokrácia jövője most a tét”.

A Vox kiáltványa gyakorlatilag „a Franco-rezsim alapelveinek lemásolása és beillesztése: copy-paste” – mondja Calvo. Többek között visszatérést ígér egy erősen központosított kormányhoz a Franco halála után létrejött 17 régió eltörlésével.

Spanyolország határain túl egy PP–Vox-kormány azt jelentené, hogy egy újabb EU-tag mozdul el határozottan jobbra. A tendencia a közelmúltban Svédországban, Finnországban és Olaszországban volt megfigyelhető. Egyes országok – mint Németország és Franciaország – amiatt aggódnak, hogy a változás milyen hatással lenne az EU bevándorlási és klímapolitikájára – mondja Calvo.

Pálfordulások és baklövés

Spanyolország július 1-jén vette át az EU soros elnöki tisztét. Sánchez azt remélte, arra használhatja fel a hat hónapos ciklust, hogy az eredetileg decemberre tervezett országos választások előtt bemutassa, milyen sikereket ért el kormánya.

A választók bevándorlással és megélhetési költségekkel kapcsolatos aggodalmát, valamint az EU nemzeti ügyekbe való vélt beavatkozása okozta csalódást gyakran emlegetik a jobboldal támogatásának okaként más országokban.

Spanyolországban azonban a miniszterelnöki posztot 2018 júniusa óta betöltő szocialista politikus tisztessége a domináns kérdés María José Canel Crespo, a Madridi Complutense Egyetem politikaikommunikáció-professzora szerint.

Az elmúlt év nagy részében a PP kemény média- és parlamenti kampányt folytatott az általa Sanchismónak nevezett jelenség legyőzésének szükségességéről, hazugnak mutatva be a miniszterelnököt, több fontos kérdésben tett pálfordulása miatt.

Sánchez azt mondta, hogy soha nem fog kormányt alakítani a Podemosszal, mert túl radikálisnak tartja, 2019-ben mégis megtette. Azt is kijelentette, hogy nem ad kegyelmet kilenc szeparatistának, akiket lázadásért ítéltek el, miután a katalán régió elszakadását szorgalmazták – de aztán ezt is megtette.

A PP azt állítja, hogy Sánchez kisebbségi kormánya elárulja Spanyolországot azzal, hogy igazodik a baszk és katalán regionális pártok szélsőségeseihez, akik végső soron függetlenséget akarnak.

A szocialisták és a Podemos koalíciójának legnagyobb baklövése azonban egy progresszívnek vélt törvény aláírása volt. Az októberben elfogadott szexuális beleegyezési törvény szándékai ellenére több mint ezer elítélt szexuális bűnöző büntetésének enyhítését tette lehetővé, és több mint százan idő előtt szabadultak.

Sánchez bocsánatot kért, a törvényt módosították, hogy bezárják a joghézagot, de az epizód felbecsülhetetlen muníciót adott a jobboldali pártok és médiumok kezébe.

Sánchez „megkönnyítette, hogy hazugnak tekintsék” – mondta Canel, hozzátéve: az sem segített sokat, amikor egy televíziós interjúban kifejtette, hogy a Sanchismo egyenlő a gonosszal, a hazugsággal és a manipulációval.

Ehhez kapcsolódóan: Spanyolország szigorít a biztonsági intézkedéseken a levélbombahullám után

Az 51 éves kormányfő katasztrofálisan teljesített az egyetlen, választás előtti televíziós vitán is, ahol a 61 éves Feijóo volt az ellenfele. A közvélemény-kutatók Sánchez-ellenes érzelmekről számolnak be; a Vox kormányra kerülésétől tartva mintegy hétszázezer szocialista szavazó váltott Canel szerint a PP-re.

„A szavazás nem a korrupcióról vagy a gazdaságról fog szólni. Sánchez elutasítása fogja motiválni” – mondja.

A hála nem politikai kategória

Sánchez először 2018 júniusában lépett hivatalba, miután megnyert egy bizalmi szavazást, amely egy nagy korrupciós botrány miatt véget vetett a PP nyolcéves kormányzásának. Ügyvezető kormány élén állt, mígnem két, 2019. novemberi választást követően egyezséget kötött a Podemosszal.

Aztán Spanyolország néhány hónapon belül a Covid–19-világjárvány által leginkább sújtott országok közé került mind a halálozások, mind a gazdasági hatások tekintetében, ami komolyan próbára tette a baloldali koalíciós kormány erejét – akárcsak később az ukrajnai orosz invázió és pénzügyi hatásai.

De a májusi választások előtt Sánchez növekvő gazdasággal, csökkenő munkanélküliséggel és inflációval, nyugdíj- és minimálbér-emelésekkel, valamint a létfenntartáshoz szükséges minimáljövedelem megteremtésével büszkélkedhetett. A kormány megállapodást is kötött az EU-val, amely lehetővé tette a fogyasztók ukrajnai háború miatt megugrott energiaköltségeinek csökkentését.

A különféle intézkedések több millió embernek segítettek, de a választók hűségét láthatóan nem biztosították. A londoni King’s College munkatársa, Calvo úgy véli, hogy a jobboldal nacionalista taktikája védekezésbe szorította Sánchezt, miközben nem volt egyértelmű a kapcsolat baloldali koalíciójának dicsérhető progresszív politikája és a kormányzat között.

Ehhez kapcsolódóan: Mezőgazdasági katasztrófa előtt áll Spanyolország az aszály miatt

Még minden borulhat

A közvélemény-kutatók előrejelzéseit felboríthatja a Sumar, egy új mozgalom, amelyet 15 kis baloldali párt hozott létre, köztük a Podemos, amelyet Spanyolország rendkívül népszerű munkaügyi minisztere, Yolanda Díaz vezet. Ha vasárnap legyőzi a Voxot a harmadik helyért folyó harcban, a Sumar támogatást nyújthat a szocialistáknak egy újabb koalíciós kormány megalakításához.

A nyár közepén tartandó választások idején valószínűleg polgárok milliói nyaralnak szokásos szavazóhelyüktől távol. Megugrott azonban a levélszavazási kérelmek száma, a tisztviselők hetvenszázalékos részvételi arányra számítanak a vasárnapi spanyolországi választásokon.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG