Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Freedom House: példátlanul visszaesett a demokrácia Budapesten és Varsóban


Freedom House: Magyarországon egy évtizede szorul vissza a demokrácia
Freedom House: Magyarországon egy évtizede szorul vissza a demokrácia

A Freedom House szerint Európában és Eurázsiában terjed a tekintélyelvűség, Magyarországon és Lengyelországban „példátlan módon” visszaszorult a demokrácia. A politikai szabadságjogok és emberi jogok helyzetét vizsgáló szervezet új jelentése szerint az egész világra kihathatnak a változások.

Lesújtó megállapítások olvashatók Magyarországról, az amerikai kormány által pénzelt, de magát civilszervezetként meghatározó Freedom House, Nemzetek átmenetben (Nations in Transit) című, most kiadott jelentésében.

Az anyag 29 országban vizsgálta a demokratikus kormányzás helyzetét Közép-Európától Közép-Ázsiáig. Ezek közül csak két országban – a tavaly egymással háborút vívó Örményországban és Azerbajdzsánban – nem romlott a demokrácia-mutató.

A szerzők megállapítása szerint Európában Lengyelország és Magyarország esetében az elmúlt évtizedben példa nélküli módon romlott a demokrácia állapota.

A legkeményebb megjegyzéseket Magyarország kapta, amely „az eddigi Nemzetek átmenetben jelentések legnagyobb valaha mért visszaesésén ment át. Két határt átlépve Átmeneti/Hibrid rezsimmé vált” – írják a szerzők.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország „demokrácia-mutatója” elmaradt a Freedom House által „jelesnek” tartott „megszilárdult demokráciák” és jónak tartott „félig konszolidált demokráciák” – például Lengyelország – mögött. Lengyelország besorolása ugyan jobb, de a romlás ott meredekebb volt, mert öt év alatt történtek meg az ezt megalapozó változások.

Lengyel, magyar (kormány), két jó barát – egymástól tanulnak

Az elemzés szerint Budapest és Varsó már régóta „utánozza egymást” a bíróságok függetlenségének megnyirbálása, a független média és a civil szféra, valamint a veszélyeztetett kisebbségek elleni fellépés terén.

A média bekebelezéséről szóló magyar modellt nyíltan magukévá tették a régióban hasonló módon gondolkodó kormányok” – jegyzi meg a jelentés, az Aleksandar Vučić szerb elnök és Szerb Progresszív Pártja (SNS) által alkalmazott lejárató kampányok és kormánypárti propaganda kapcsán.

Ezek a módszerek „2020-ban hozzájárultak az SNS elsöprő választási győzelméhez és egy nem-reprezentatív parlament felállásához”.

Közben Szlovéniában Janez Janša miniszterelnök, „aki hasznot húzott a szlovén médiába történt magyar befektetésekből, új szintre emelte az újságírók elleni verbális támadásokat” – írja a Freedom House.

Ez „az antidemokratikus tanulási folyamat azonban a legjobban Lengyelországban látható, ahol a kormány tavaly egy állami tulajdonú energiacéget felhasználva megszerezte a regionális médiumok négyötödét és a reklámadóról szóló terveket jelentett be”. Ez az adófajta létfontosságú forrásoktól fosztaná meg a már amúgy is gyengélkedő magánmédiát.

Mindkét lépést a magyar kormánypárt, a Fidesz stratégiájából emelték át” – írják a jelentés szerzői.

A szexuális kisebbségek és a nők jogainak korlátozása

A demokratikus normák visszaszorításának példája az LMBT+ jogokhoz és az abortuszhoz való hozzáállás. Ezen a téren a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) viszi a prímet, gyűlölködő retorikájával és azzal, hogy mobilizálja híveit az általa „LMBT és genderideológiának” nevezett gondolatok ellen.

Andrzej Duda elnök tavalyi újraválasztása és más PiS-sikerek után a magyar kormány is fokozta a támadásokat és politikai programja élére helyezte az LMBT+ közösség elleni támadásokat. Ennek részeként törölte a transznemű emberek elismerését és az alkotmányt módosítva megtiltotta, hogy azonos nemű párok gyerekeket fogadjanak örökbe.

A Freedom House szerint a magyar és a lengyel kormány legitimálni akarja antidemokratikus gyakorlatát. Ezért népszerűsítik az általuk kitalált „jogi innovációkat” és világosan letették a garast amellett, hogy „az elfogadott európai jogi normákon kívül akarnak működni”.

Közben viszont „politikai indíttatásúnak” állítják be az Európai Uniónak a jogállamiság betartását célzó mechanizmusát, azzal érvelve, hogy „nincs elfogadott meghatározása a jogállamiságnak”.

A tekintélyelvűség az egész világot veszélyezteti

A Freedom House idei, Nemzetek átmenetben című jelentése szerint az, ami történik, nem anomália, hanem a tekintélyelvűség irányába tett rendszerszintű elmozdulás részei, aminek az egész világra kiható következményei lehetnek.

Oroszországban és Fehéroroszországban, amelyeket a jelentés a konszolidált autoriter rezsimek közé sorol, az elmúlt évben jelentősen fokozódott az elnyomás – írják a szerzők.

A demokráciáért tüntetők elleni erőszakos fellépés Belaruszban, az Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista és ellenzéki vezető, elleni, „a Kreml által elkövetett gyilkossági kísérlet, és az orosz hadsereg erődemonstrációval felérő felvonulása az ukrán határ mentén jól mutatja, hogy ezek a rezsimek milyen messze hajlandók elmenni azért, hogy hatalmon maradhassanak”.

Ukrajnában tüntetnek a belarusz "erős ember" Aljakszandr Lukasenka ellen és a belarusz nép mellett , a kijevi belarusz nagykövetség előtt.
Ukrajnában tüntetnek a belarusz "erős ember" Aljakszandr Lukasenka ellen és a belarusz nép mellett , a kijevi belarusz nagykövetség előtt.

A Nations in Transit nemcsak a tekintélyelvűség terjedését dokumentálta Európában és Eurázsiában, hanem a demokratikus reformokért folytatott évtizedes erőfeszítéseket is.

Mint Csáky Zselyke, a Freedom House európai és eurázsiai kutatási igazgatója megjegyezte:

"A tekintélyelvűség nem tisztán nemzeti probléma, mert egész régiókat, sőt kontinenseket is megfertőzhet. Az európai demokráciáknak és a civil csoportoknak összhangban kell támogatniuk a demokráciapárti mozgalmakat azokban az országokban, ahol teret nyer az önkényuralom... az európai demokráciáknak és partnereiknek pályára kell lépniük, példát kell mutatniuk és le kell győzniük azt a hazugságot, hogy az autokrácia a demokrácia életképes alternatívája."

A jelentés szerint a civil társadalom mutatója számos országban viszonylag erős maradt, ami tükrözi, hogy milyen nagymértékben járul hozzá a régió demokratikus ellenálló képességéhez.

XS
SM
MD
LG