Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fudan: az ellenzék a kormánypárti képviselők vagyonát várja garanciának


Ez még nem a magyarországi Fudan logója
Ez még nem a magyarországi Fudan logója

Az ellenzék azt akarja, a kormánypárti képviselők saját vagyonukkal feleljenek a kínai egyetem magyarországi beruházásának megtérüléséért. A kormány szerint a magyar felsőoktatás versenyképessége a tét.

Az ellenzéki Párbeszéd szerint a közvélemény egyre bizonytalanabb a kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatos budapesti beruházás miatt, ezért szükség lenne arra, hogy a kormánypárti képviselők saját vagyonukkal feleljenek a projekt sikeréért.

Erről a párt képviselője, Mellár Tamás beszélt a parlament június elseji plenáris ülésén, hangsúlyozva, a kötelezvény arról szólna, hogy ha a beruházás nem térül meg öt év alatt, a kormány tagjai és a kormánypárti képviselők saját vagyonukat ajánlják fel kárpótlásul.

Ha valóban olyan biztos a beruházás, ezzel nem kockáztatnak semmit – jegyezte meg az ellenzéki képviselő.

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a magyar felsőoktatás versenyképességének javításával érvelt, amihez szerinte az eddiginél több forrást kell biztosítani.

A felsőoktatás is nemzetközi piac, Magyarországnak érdekes a magyar egyetemek versenyképessége és az, hogy a világ legjobb egyetemei is érdekeltek legyenek a magyar felsőoktatás sikerében.

Palkovics: a viták már a választásról szólnak

Korábban a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megvalósításáért kormánybiztosként felelős innovációs és technológiai miniszter azt mondta, a mostani viták nem a Fudanról szólnak, hanem a választási előkészületekről.

Palkovics László szerint eközben a kormány célja élhetővé és vonzóvá tenni egy rozsdaövezeti városrészt és házhoz hozni a világszínvonalú felsőoktatást a magyar fiataloknak.

Közgazdászok az építkezés ellen

Vele szemben neves magyar közgazdászok viszont azzal érveltek a projekt ellen, hogy az Kínától ismeretlen feltételekkel felvett hitelből, végső soron a magyarok pénzéből épülne, kínai érdekek szolgálatára.

A Közgazdászok a válságkezelésről Facebook-csoport oldalára feltett és 15 ismert magyar közgazdász (köztük a parlamentben felszólaló Mellár Tamás) által jegyzett nyilatkozat készítői pontokba szedve sorakoztatják fel, mint írják, kizárólag szakmai szempontok alapján megfogalmazott érveiket a kínai egyetemi kampusz budapesti projektje ellen.

A Budapesten, egészen pontosan a IX. kerületben felépíteni tervezett kínai egyetemi kampuszról, annak fővárosi és kerületi elutasításáról, illetve arról, milyen feszültséget okoz a terv a kormány és a főváros között, a Szabad Európa több cikkben is foglalkozott.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG