Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Palkovics: A mostani viták nem a Fudanról szólnak, hanem a választási előkészületekről


Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közreműködik az EU szociális csúcstalálkozójának második napján a portugáliai Portóban, 2021. május 8-án
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közreműködik az EU szociális csúcstalálkozójának második napján a portugáliai Portóban, 2021. május 8-án

Sokfajta vitát lehet folytatni, a főpolgármester politikai vitát folytat – véli a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megvalósításáért kormánybiztosként felelős innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a kampusz helyszínének kiszemelt kerület, Ferencváros lapjának adott interjút, amelyben azt állítja, nincs még hitelmegállapodás.

„Kezdettől fogva az az elképzelés, hogy egyetemvárost építünk. Na most egyetemvárost építeni egyetem nélkül nem nagyon lehet” – felelte az interjúban Palkovics László arra a felvetésre, amit Karácsony Gergely főpolgármester is hangoztatott, hogy Orbán Viktor korábbi ígérete szerint a főváros egyetértése nélkül nem fog épülni semmi Budapesten.

Palkovics László szerint abban a megállapodásban, amit Karácsony Gergely is emlegetett, vagyis a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában 2019-ben született megállapodásban az van, hogy „a lepusztult, lerobbant területen zöld, emberközpontú egyetemváros épül”. Vagyis szerinte, ha a megállapodás szövegében nem is soroltak fel részletesen minden tervezett funkciót, attól még volt szó róluk.

„Semmilyen megállapodás nincs, nem is lehet”

Palkovics László tagadta a sajtóban megjelent híreket, amelyek hitelszerződésről, bankkal és kivitelezővel kötött megállapodásról szólnak. „Senkivel nem állapodtunk meg efféle részletekről”– állítja Palkovics László. Azt mondta, hogy kaptak három kínai banktól három finanszírozási ajánlatot, amiket megnéztek, rossznak bizonyultak. És kaptak egy itt működő kínai cégtől – a China Constructiontől – is egy ajánlatot, hogy ők ezt megépítenék. „Ezt is megnéztük, de ennek ennyi jelentősége volt, ezzel nagyjából itt véget ért a történet. Semmilyen megállapodás nincs, nem is lehet.

A miniszter szerint lesz közbeszerzés, ha lesz legalább egy építészeti terv, akkor lesz becsülhető költség és lehet ajánlatot kérni banktól.
Ha olyan ajánlatot kapunk bárhonnan, mint a korábbi kínaiak voltak, azt nem fogadjuk el. Fogunk kérni ajánlatot európai bankoktól, az EBRD például tipikusan alkalmas erre.

A június elején induló véleménykérő konzultáció kérdései az egyetemről Palkovics László szerint nem hagynak sok teret a szabad véleménynyilvánításnak. A kampuszról most zajló viták az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért ringbe szálló Karácsony Gergely főpolgármesterrel, az ITM vezetője szerint nem a Fudanról, hanem a választási előkészületekről szólnak. Miközben a kormány célja, Palkovics szerint, élhetővé és vonzóvá tenni egy rozsdaövezeti városrészt és házhoz hozni a világszínvonalú felsőoktatást a magyar fiataloknak.

A nyilvánosságra hozott interjúrészletben Palkovics László azt állítja, hogy a kampusszal kapcsolatban nincs semmi, ami befejezettnek, lezártnak tekinthető. Nincs végleges döntés a finanszírozásról, ahogyan végleges terv sincs.

Mint mondja, azért kellett áthúzni délre a Fudan Egyetemet, amely állami terület, és felvinni északra a tervezett kollégiumokat, ahol a kerületi és a fővárosi önkormányzatnak is van tulajdona, mert Baranyi Krisztina polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is azt mondta, hogy ők egy talpalatnyi földet sem adnak a Fudan Egyetemnek, de Palkovics szerint ez sem végleges még.

A miniszter az interjúban, amely teljes terjedelmében a IX. kerületi magazin júniusi számában jelenik majd meg, azt mondja, hogy a kínai partnerekkel kötött megállapodásban a Fudan képviselői megerősítik, a kampuszfejlesztés nem állítható szembe a Diákváros programmal. A továbbiakról Palkovics László szándékai szerint még egyeztetni fognak a kerülettel és a fővárossal is.

Konzultáció, tüntetés

Egy korábbi kormányhatározat azonban, amelyről a Szabad Európa is beszámolt, lehetővé teszi, hogy a kormánynak ne kelljen egyezkednie a IX. kerületi önkormányzattal a kampusz ügyében. A miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint Palkovics Lászlónak úgy kell lehatárolni a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak „a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt a kínai egyetem Budapestre tervezett kampuszáról, amelyről május 17-én egyeztetett a főpolgármesterrel és az egyetem helyszínéül kiszemelt kerület, Ferencváros polgármesterével Palkovics László. Karácsony Gergely beszámolója szerint egyeztetés helyett a megbeszélésen bemutatott prezentációra kellett volna rábólintaniuk, amit nem tettek meg.

Noha Palkovics László szerint még semmiről sincs végleges terv, a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból az derül ki, hogy a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával készülne. Az építkezéshez hatalmas kínai hitelt venne fel a magyar állam, „a konstrukció a Budapest–Belgrád vasúti beruházás mintáját veszi alapul”. Az épületeket egy kínai cég építheti, az egyetem végül pedig egy alapítványhoz kerül majd.

Többek szerint nemzetbiztonsági szempontból is problémás lehet a Fudan, amelynek azt a IX. kerületi területet szemelte ki a kormány, ahová a főváros eredetileg Diákvárost épített volna, enyhítendő a hazai egyetemisták lakhatási gondjait.

Mint arról beszámoltunk, júniusban konzultáción kérdezik meg az ellenzéki pártok és civil szervezetek a fővárosiak véleményét a kínai egyetem Budapestre tervezett kampuszáról, tüntetés is szerveződik a projekt elleni tiltakozásul, legutóbb pedig több ismert közgazdász közös nyilatkozatban, szakmai szempontokat említve bírálta a tervet.

XS
SM
MD
LG