Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Független híroldalakat rohant le a belarusz rendőrség


A Tut.by csapata Minszkben
A Tut.by csapata Minszkben

Vizsgálatot indított a belarusz pénzügyi rendőrség az ország legnagyobb független online híroldala, a Tut.by ellen. Rajtaütéssel, házkutatással, adóelkerülési vádakkal fokozódik a támadás az ország demokratikus erői és a szabad média ellen.

A Tut Bai médiacsoportot azzal gyanúsítják, hogy „rendkívül nagy összegű adót nem fizetett be” 2019 óta közölte május 18-án a Pénzügyi Vizsgálati Részleg (DRF) és az Állami Ellenőrzési Bizottság.

Kora reggel rendőrök fésülték át a Tut.by és a hozzá tartozó Houser.by és Av.by oldalak irodáit, és házkutatást tartottak több szerkesztő, köztük a főszerkesztő, Marina Zolatava otthonában is.

A Tut.by weboldal nem érhető el kora reggel, vagyis a rendőrségi rajtaütés óta. A társalapítók egyike, Kiryl Valosin azt mondta a Szabad Európa belarusz szolgálatának, hogy blokkolták az oldalt. Arról is beszámolt, hogy egy korábbi munkatársukat, Darja Danilavát őrizetbe vette a rendőrség, férjének a mobilja pedig ki van kapcsolva.

Nem csak az adóelkerülés a hivatkozási alap

A Tájékoztatási Minisztérium közleménye szerint „​az ország médiatörvényének megsértése” miatt korlátozták a hozzáférést a Tut.by és leányvállalatai oldalaihoz, nevezetesen nyilvántartásba nem vett szervezetek által készített anyagok közzététele miatt.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök betörték a folyosóajtót abban a minszki társasházban, ahol Zolatava él, amikor reggel lerohanták a lakását.

A száműzött ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint a Tut.by elleni lépés „​a független média szándékos legyilkolása” volt.

Legyilkolják a médiát és az embereket is

A belarusz hatóságok „legyilkolják a médiát... legyilkolnak bennünket az utcákon és a börtönökben” mondta Cihanouszkaja a YouTube-on közzétett videónyilatkozatában.

„Követeljük az Európai Unió haladéktalan reakcióját, egy olyan program gyors elindítását, amely a független médiát támogatja, megvédi az újságírókat, és segíti őket abban, hogy az elnyomás ellenére is folytathassák a munkájukat” – tette hozzá.

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy szankciókat kell bevezetni mindazokkal szemben, akik felelősek a szerkesztőségi csoportok, újságírók és bloggerek elnyomásáért.”

Riporterek tucatjait vették őrizetbe

A belarusz hatóságok egyre nyíltabban lépnek fel az újságírók és a bloggerek ellen, mióta tömegtüntetések indultak a 2020-as elnökválasztás eredménye miatt.

Emberek tízezreit érintették a kemény hatósági válaszintézkedések. A tiltakozók szerint a választás eredményeit meghamisították az országot 1994 óta vezető Lukasenka javára.

Riporterek tucatjait vették őrizetbe egy időre, vagy börtönözték be a választást követő kilenc hónapban.

Lukasenka ragaszkodik ahhoz, hogy ő nyerte a választást, és visszautasította a tárgyalást az ellenzékkel.

Cihanouszkaja azt mondja, kényszerítették arra, hogy elhagyja az országot és Litvániába menjen egy nappal a választás után, és megfenyegették őt is, meg a családját is.

GPS-tüntetés: "nem lehet tönkretenni, és sokan láthatják”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG