Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Zavartalan a gázszállítás Magyarországra


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter budapesti találkozójukon, 2021. augusztus 24-én.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter budapesti találkozójukon, 2021. augusztus 24-én.

Hiába állították le az orosz gázszállítást Bulgáriába, ez nem érinti a Magyarország által vett gázmennyiséget a magyar külügyminiszter szerint. Magyarország továbbra is euróban fizet az orosz gázért, noha Bulgária és Lengyelország esetében a Gazprom hivatalosan emiatt függesztette fel a szerződés teljesítését.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon jelentette be, hogy Magyarországra továbbra is a szerződés szerint érkezik Oroszországból a gáz. Az orosz állami Gazpromnak Magyarország továbbra is euróban fizet, a következő fizetési részlet pedig május 22-én lesz esedékes.

A Gazprom leállította a gázszállításait Lengyelországba és Bulgáriába, miután a helyi vevők nem fogadták el az orosz állam egyoldalú szerződésmódosítását arra vonatkozóan, hogy ezentúl inkább rubelben fizessék ki a szerződés szerinti vételárat.

A magyar külügyminiszter szerint bár Bulgárián át jön a Magyarországra délről érkező orosz gáz nagyobbik része, a mostani fejlemények semmiben nem érintik a Magyarország által vásárolt gáz sorsát.

3,5 milliárd köbmétert vesz az ország déli irányból

Magyarország éves gázfogyasztása durván 10 milliárd köbméter, ebből a lakosság használ el nagyjából 4 milliárdot. Tavaly ősszel 10+5 éves gázszerződést kötött a magyar állam a a Gazprommal évi 4,5 milliárd köbméter gázra. Három és fél milliárd köbméter jön délről, Szerbia felől, egymilliárd köbméter pedig Ausztria felől. Az orosz kormány így akarta megoldani, hogy ne Ukrajnán keresztül érkezzen a gáz a térségbe.

Az magyar szerződéses ár titkos, de az eddigi adatok azt bizonyítják, hogy az a tőzsdei árhoz kötött vagy annál némileg magasabb. Putyin orosz elnök idén év elején azt nyilatkozta, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt, de ez eddig biztosan nem igaz. A hosszú távú magyar szerződésről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG