Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyetlen nap alatt 21 izraeli katona halt meg Gázában, Új-Zéland csatlakozott a vörös-tengeri koalícióhoz


„Fogy az idő” – ezt festették a tenyerükre a Hamász által fogva tartott túszok hozzátartozói, amikor a Knesszet előtt tüntettek január 22-én
„Fogy az idő” – ezt festették a tenyerükre a Hamász által fogva tartott túszok hozzátartozói, amikor a Knesszet előtt tüntettek január 22-én

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy 21 katonája halt meg egyetlen nap alatt a Gázai övezetben. Ez volt a legnagyobb izraeli katonai veszteség a háború kezdete óta. Közben Izraelben egyre több bírálat kap hangot a Hamász ellen három hónapja folyó háborúval kapcsolatban.

Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg főszóvivője kedden arról számolt be, hogy a katonák hétfőn két épület lerombolására készítették elő a robbanóanyagot, amikor egy fegyveres rakétagránátot lőtt ki egy közeli tankra, ami idő előtt elindította a detonációt. Az épületek rádőltek a katonákra.

Az izraeli áldozatok nagy száma új lendületet adhat a hadjárat szüneteltetését vagy akár leállítását követelő felhívásoknak Izraelben.

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök megfogadta: addig nem állnak le, amíg Izrael meg nem semmisíti a Gázát kormányzó Hamászt, és nem szabadítja ki a Gázában fogva tartott több mint száz túszt. Az izraeliek közül egyre többen vonják kétségbe ennek realitását. Hétfőn túszok családtagjai zavarták meg az izraeli parlament egyik bizottságának ülését, azt kiabálták: „Nem fogtok itt ülni, amíg ők ott meghalnak!”

Izrael hétfőn a dél-gázai Hán Júniszt támadta, palesztinok ezreit kényszerítve arra, hogy még délebbre meneküljenek. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a háború miatt Gáza 2,3 millió lakosának mintegy 85 százaléka kényszerült elhagyni a lakóhelyét, közülük minden negyedik éhezik.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU Netanjáhú ellenében a palesztin államiságot szorgalmazza

Vita Egyiptommal

Egyiptom arra figyelmeztette Izraelt, hogy a Gázát és Egyiptomot elválasztó földsáv biztonsági ellenőrzése megszerzésének kísérlete „komoly fenyegetést” jelent a kétoldalú kapcsolatokra.

Az úgynevezett Philadelphia folyosó egy 14 kilométer hosszú szárazföld, amely elválasztja Egyiptomot Gázától.

Izraeli vezetők arról beszéltek: átveszik az irányítást a folyosó felett, hogy megakadályozzák fegyverek esetleges becsempészését Gázába.

Egyiptom attól tart, hogy a határon végrehajtott esetleges katonai művelet nyomán sok palesztin kerülne át a területére.

Kairó szerint Gáza nyugati határa biztonságos, hamisak az izraeli állítások arról, hogy fegyvereket csempésznek be Egyiptomból Gázába. A háború nagymértékben próbára tette Izrael és Egyiptom kapcsolatait. A két ország között kétoldalú megállapodások szabályozzák a csapatok bevetését az egyiptomi–gázai határ mindkét oldalán.

A két szomszédos országnak 1980 óta vannak egymással diplomáciai kapcsolatai, Egyiptom számos tűzszüneti megállapodást közvetített a korábbi gázai konfliktusok során.

A jelenlegi háborúban Egyiptom azzal vádolja Izraelt, hogy úgy akarja semmissé tenni a palesztinok államiságra vonatkozó követeléseit, hogy Gázából Egyiptomba űzi át a palesztinokat. Izrael ezt tagadja.

Új-Zéland is csapatot küld a Vörös-tengerre

Új-Zéland kedden bejelentette, hogy hattagú csapattal csatlakozik a Vörös-tengeren működő nemzetközi tengerbiztonsági koalícióhoz, amely a hajókat igyekszik megvédeni a jemeni lázadók, az Irán támogatását élvező hútik támadásaitól.

„A kereskedelmi és tengeri hajózás elleni húti támadások törvénytelenek, elfogadhatatlanok és mélységesen destabilizálók” – közölte Christopher Luxon kormányfő.

Közben az amerikai és a brit hadsereg éjjel nyolc helyszínen bombázott olyan célpontokat, amelyeket az Irán által támogatott hútik használtak Jemenben. A két szövetséges második alkalommal hajtott végre összehangolt megtorló csapást a lázadók rakétakilövő képességei ellen.

Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia is hozzájárult a misszióhoz, egyebek között hírszerzéssel és megfigyeléssel.

Kik a húti lázadók, és milyen kapcsolatuk van Iránnal?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG