Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Találat érte a Gázában rekedt magyarok tartózkodási helyét, többen megsebesültek


Palesztinok evakuálnak egy sebesült nőt egy izraeli légicsapást követően a Gázai övezet déli részén 2023. november 13-án
Palesztinok evakuálnak egy sebesült nőt egy izraeli légicsapást követően a Gázai övezet déli részén 2023. november 13-án

Hét magyar van még a Gázai övezetben. Szeretnének kijutni, de biztonsági okokból egyelőre nem lehetséges. A sebesülésekről a magyar külügyminiszter számolt be.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán számolt be arról, hogy néhány nappal ezelőtt találat érte a gázai magyarok tartózkodási helyét, többüknek kórházi ellátásra volt szüksége. Jelenleg azt szervezik, hogy valahogy eljuthassanak az egyiptomi határhoz, a rafahi átkelőhelyre. Hozzátette: folyamatos a kapcsolattartás a kint rekedt magyarokkal.

Továbbra is van öt magyar állampolgár, köztük két gyermek a Hamász által fogva tartott túszok között. Kiszabadításuk, kijuttatásuk rendkívül fontos – fogalmazott a külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy emiatt a magyar kormány csak olyan megoldásokat, határozati javaslatokat tud támogatni bármely nemzetközi szervezetben, amely felszólítja a Hamászt a túszok feltétel nélküli, azonnali elengedésére.

A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

A Szabad Európa folyamatosan beszámol a gázai helyzetről. A BBC legutóbbi tudósítása szerint az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy Gáza legnagyobb kórháza, az al-Sifa olyan, mint egy temető, holttestek halmozódnak fel az épületben és azon kívül.

Több tucat koraszülött és 45, dialízisre szoruló vesebeteg nem kezelhető megfelelően az áramhiány miatt. A kórház menedzsere azt mondta a BBC-nek, hogy 32 ember, köztük három koraszülött halt meg az elmúlt napokban a kezelés hiányában.

A kórház környékén harcok dúlnak, súlyos az üzemanyaghiány, ami az áramfejlesztők működését, így a kezeléseket is befolyásolja. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórház alatt van a parancsnoki és irányítóközpontja.

Izrael a Hamász október 7-i támadásai után kezdett megtorló csapást mérni Gázára. A Hamász fegyveresei betörtek a zsidó állam területére, mintegy 1200 embert megöltek és több mint kétszázat túszul ejtettek. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium állítása szerint azóta több mint 11 ezer embert öltek meg Gázában, köztük több mint 4500 gyermeket.

XS
SM
MD
LG