Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

GKI: A lakosság és a cégek is egyre borúsabbnak látják a jövőt, de az emberek még a vállalkozásoknál is pesszimistábbak


Vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án
Vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án

Augusztusra a lakosság inflációs várakozása a júliusi megtorpanás után tovább erősödött, a magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az elmúlt hónapokban a vállalatok és az emberek is egyre drámaibbnak látják – derül ki a GKI Gazdaságkutató friss jelentéséből.

Már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása. A GKI Gazdaságkutató uniós támogatással végzett felmérése szerint ez év áprilisa óta az üzleti várakozások mintegy 13, a fogyasztóiak viszont csaknem 30 ponttal estek, augusztusban is ez utóbbiak zuhanása volt a markánsabb.

Az üzleti bizalmi index utoljára 2021 tavaszán, a fogyasztói pedig 2020 tavaszán, a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején volt hasonló mélységben. A rezsiemelés bejelentésének hatása augusztusban jelentkezett először a fogyasztók véleményében.

Az üzleti bizalmi index augusztusi csökkenésében minden ágazatnak szerepe volt, de legkevésbé az iparnak, ahol a júliusi esés volt markáns. Mostanra csaknem minden ágazatban több a pesszimista, mint az optimista cég, az iparban e kettő aránya csaknem megegyezik – olvasható a jelentésben.

A GKI felmérése szerint az építőipari bizalmi index érezhetően romlott, háromhavi mélypontjára süllyedt. Augusztusban a magasépítők kilátásai alig változtak, de az amúgy is pesszimistább mélyépítőké számottevően rosszabbak lettek. Az előző háromhavi építőipari termelés és a rendelésállomány értékelése egyaránt romlott.

A felmérés szerint a kereskedelmi bizalmi index augusztusban a júliusi emelkedésnél nagyobb mértékben csökkent, különösen az eladási pozícióról és a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény lett rosszabb.

Mint írják, a szolgáltatói bizalmi index a júliusi javulás után augusztusban ugyancsak zuhant. Augusztusban, a júliusi szünet után folytatódott az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának április óta tartó romlása, gyakorlatilag már csak az iparban és a szolgáltató szektorban több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég.

A GKI kutatása szerint a lakosság április óta egyre jobban fél a munkanélküliségtől; ez a tendencia augusztusra tovább erősödött.

A kiskereskedelemben a cégek több mint hetven százaléka emelni tervezi árait, ezt az arányt augusztusban az építőipar is megközelítette – derül ki a jelentésből.
A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét a lakosság és a vállalatok a mostaninál csak a Covid-válság első és a gazdasági világválság néhány hónapjában látták pesszimistábbnak a GKI felmérése szerint.

A fogyasztói bizalmi index is mélyrepülésben van. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest jelentősen rosszabbnak érzékelte, megtakarítási képességét is folyamatosan romlónak látta – olvasható a jelentésben.

XS
SM
MD
LG